Obama će odlikovati 21 osobu Medaljom slobode

Istaknuti predstavnici na polju zabave kojima će Obama uručiti medalju su Ellen DeGeneres, Diana Ross i Bruce Springsteen (EPA)

Odlazeći američki predsjednik Barack Obama odlikovat će u utorak u Bijeloj kući 21 osobu predsjedničkom Medaljom slobode, najvećim civilnim priznanjem u SAD-u, a među najavljenim laureatima su i glumci Robert De Niro, Cicely Tyson i Robert Redford.

Odlikovanje će u oblasti sporta biti uručeno košarkašima Kareemu Abdul-Jabbaru i Michaelu Jordanu, kao i dugogodišnjem sportskom komentatoru Viniju Scullyju, navodi AP.

Istaknuti predstavnici na polju zabave kojima će Obama uručiti medalju su Ellen DeGeneres, Diana Ross i Bruce Springsteen.

Odlikovanje i za bračni par Gates

Među ostalim laureatima su filantropi Bill i Melinda Gates, fizičar Richard Garwin, arhitekt Frank Gehry, dizajnerica Maya Lin, producent Lorne Michaels, tužilac Newt Minow, matematičarka koja se bavi i kompjuterskim naukama Margaret Hamilton i predsjednik Miami Dade Koledža na Floridi Eduardo Padron.

Američki predsjednik na kraju mandata će posthumno odlikovati aktivistkinju koja se borila za prava američkih urođenika Elouisea Cobella i admirala Gracea Hoppera, navela je američka agencija.

Izvor: Agencije