Video: Žestoki protesti u Venecueli, ubijen policajac

Izvor: [Instagram / marthaelena36]

Jedan je policajac poginuo, a dvojica su povrijeđena tokom protesta koje je organizirala venecuelanska opozicija, izjavio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Nestor Reverol.

“U sukobima s policijom povrijeđeno je više od 120 ljudi”, kazao je vođa opozicije Henrique Capriles.

U glavnom gradu Caracasu okupilo se nekoliko desetaka hiljada demonstranata koji traže ostavku predsjednika Nicolasa Madura, koga smatraju odgovornim za tešku ekonomsku krizu.

Proteste je organizirala opozicija kao odgovor na prekid procesa referenduma za opoziv predsjednika, koji je u srijedu trebao ući u posljednju fazu završnim prikupljanjem potpisa.

Optužbe vlasti

Vlast u Venecueli najavila je u srijedu da će vojska i radnici preuzeti kontrolu nad kompanijama koje se pridruže generalnom štrajku sazvanom za petak, kojim opozicija želi prisiliti Madura da odstupi.

“Neće biti mogućeg povratka natrag. Vidjet ćemo kako će se odvijati stvari i vidjet ćemo, gospodo direktori, hoćete li stupiti u štrajk ili ćete odlučiti raditi s Vladom, za domovinu”, rekao je Diosdado Cabello, predsjednik stranke socijalista, drugi čovjek države, odmah iza Madura.

Vlada i predsjednik Maduro redovno optužuju kompanije da su povezane s “desnom” opozicijom i da im je cilj destabilizirati Vladu u okviru “ekonomskog rasta”.

Izvor: Agencije