Humanitarci UN-u: Ne primajte Rusiju u Vijeće za ljudska prava

Generalna skupština UN-a će u petak glasati o izboru novih članova Vijeća UN-a za ljudska prava, čiji će trogodišnji mandat početi 2017. (Reuters)

Više od 80 humanitarnih organizacija i organizacija za ljudska prava tražilo je od članica Ujedinjenih naroda da ne izaberu Rusiju u Vijeće UN-a za ljudska prava zbog vojnih akcija Moskve u Siriji.

Među potpisnicima ovog apela, koji je upućen pred izbore za 14 mjesta u 47-članom Vijeću, su Human Rights Watch, CARE International i Refugees International, javlja AFP.

Generalna skupština UN-a u petak gdje će glasati o izboru novih članova Vijeća UN-a za ljudska prava, čiji će trogodišnji mandat početi 2017. godine.

Rusija, Mađarska i Hrvatska su se kandidovale za dva mjesta koja predstavljaju grupu zemalja istočne Evrope u Vijeću.

Nevladine organizacije su pozvale članice UN-a da “ozbiljno preispitaju da li je Rusija, zbog podrške vojnim akcijama u Siriji, u kojima stradaju civili i civilni objekti, podobna da bude u glavnom tijelu UN-a za ljudska prava”. 

Rusija, navodi AFP, podržava rat sirijskog predsjednika Bashara al-Assada protiv opozicionih pobunjenika i grupe Islamska država Irak i Levant od septembra 2015.

Kršenje ljudskih prava u Halepu

Očekuje se da će mjesto u Vijeću sigurno dobiti Kina i Saudijska Arabija, budući da su njihove regionalne grupe istaknule kandidaturu četiri zemlje za četiri mjesta. Druge dvije zemlje su Irak i Japan.

Brazil, Kuba i Gvatemala će se boriti za dva mjesta koja predstavljaju Latinsku Ameriku.

Afrika je također kandidovala četiri kandidata za četiri mjesta, tako da će Egipat, Ruanda, Južna Afrika i Tunis sigurno ući u Vijeće.

SAD i Britanija su se kandidovale za dva mjesta koja predstavljaju zapadnu Evropu i druge.

Vijeće UN-a za ljudska prava je formirano 2006. godine sa zadatkom da prati kršenja ljudskih prava te da formira komisiju za istragu o Sjevernoj Koreji koja je dovela do zahtjeva za suđenje za ratne zločine vlastima  u Pjongjangu.

Vijeće je prošle sedmice tražilo da Komisija za istragu o Siriji provede specijalnu istragu o kršenjima ljudskih prava u Halepu.

Izvor: Agencije