Rijad: Plate prema gregorijanskom kalendaru

Ova zemlja je usvojila lunarni islamski kalendar kada je osnovana kraljevina 1932. godine (EPA)
Ova zemlja je usvojila lunarni islamski kalendar kada je osnovana kraljevina 1932. godine (EPA)

Saudijska Arabija je u nedjelju prihvatila gregorijanski kalendar za osnovu pri obračunu plata državnim službenicima, kao dio mjera štednje.

Ova zemlja je usvojila lunarni islamski kalendar kada je osnovana kraljevina 1932. godine. Islamska godina kraća je za 11 dana od gregorijanske.

Prelazak na gregorijanski kalendar uslijedio je nakon prošlosedmične odluke Saudijske vlade o smanjenju potrošnje u vrijeme niskih cijena nafte.

Zaljevski mediji navode da je ova odluka navedena u članu 14. Odluke saudijskog Ministarskog vijeća objavljene prošle sedmice.

“Plate, naknade, nagrade, mjesečna novčana primanja i druge slične novčane isplate državnim službenicima bit će usklađeno sa fiskalnom godinom države, preciziranom kraljevskim ukazom”, navodi se u odluci.

Budžetski rezovi

Ova zaljevska zemlja je prošle sedmice kraljevskim dekretom prvi put smanjila plaće državnim službenicima.

Kraljevski dekret propisuje da se plaće ministrima u Saudijskoj Arabiji smanjuju za 20 posto, naknade za stanovanje i automobile za članove vijeća Šura za 15 posto.

Nižim državnim službenicima će plaće biti zamrznute, a zadržat će se plaćanje prekovremenog rada i godišnjeg odmora.

Plaće i naknade državnih službenika čine 45 posto javne potrošnje u 2015. godini, a iznose 128 milijardi dolara, što je doprinijelo budžetskom deficitu od rekordnih 98 milijardi dolara u prošloj godini.

U aprilu je prestolonasljednik Mohammed bin Salman predstavio plan reforme kojim se smanjuje potrošnja vlade i smanjuje ovisnost od prihoda od nafte.

“Vizija 2030” inicijativa prestolonasljednika, ima za cilj smanjiti plaće u javnom sektoru na 40 posto budžeta od početka idućeg desetljeća i povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO