Okončana opsada indijskog konzulata u Afganistanu

Najmanje jedan pripadnik afganistanskih snaga je poginuo, dok je njih devet ranjeno (AP)

Svu četvoricu teško naoružanih napadača, koji su izveli napad na indijski konzulat u afganistanskom gradu Mazar-i-Sharifu, ubili su pripadnici snaga sigurnosti, potvrdili su afganistanski dužnosnici.

Oni su se posljednja 24 sata krili u jednoj zgradi nedaleko konzulata, ali su ih afganistanske snage likvidirale.

Prema riječima Muniar Ahmeda Farhada, glasnogovornika pokrajinskog guvernera, najmanje jedan pripadnik afganistanskih snaga je poginuo, dok je njih devet ranjeno, prenio je Glas Amerike.

Obračun je počeo u nedjelju navečer nakon što su napadači pokušali provaliti u indijsku diplomatsku misiju.

Uslijedile su žestoke borbe, koje su trajale cijeli jedan dan, no napadače su neutralizirali pripadnici diverzantske jedinice koji su se iz helikoptera spustili na krov zgrade.

Nitko nije preuzeo odgovornost za napad na konzulat.

Napad automobilom bombom

U međuvremenu je bombaš samoubojica automobilom bombom izveo napad na kontrolni punkt policije u neposrednoj blizini aerodroma “Hamid Karzai” u Kabulu, glavnom gradu Afganistana.

Šef policije u Kabulu Abdul Rahman Rahimi je priopćio kako je u napadu poginuo samo napadač samoubojica, a da je konačna meta njegovog napada vjerojatno bio aerodrom.

Istaknuo je da je bombaš aktivirao eksploziv u automobilu kada se približio kontrolnom policijskom punktu na ulazu u kompleks aerodroma, a u momentu eksplozije u blizini nije bilo nikoga, javlja Anadolija.

Samo sat prije eksplozije u Kabul je iz Indije stigla afganistanska nogometna reprezentacija, koja je sudjelovala na južnoazijskom turniru.

“Sigurnosne mjere na aerodromu i oko njega jutros su bile na visokom nivou, zbog najavljenog dolaska nogometne reprezentacije. Mišljenja smo da su konačna meta napadača bili aerodrom i nogometaši”, izjavio je Rahimi.

Afganistan je ponovno poprište rastućih tenzija.

Afganistanske snage sigurnosti godinama se bore protiv talibanskog pokreta, dok oružana grupa Islamska država Irak i Levant bilježi intenziviranje aktivnosti na tom području.

Izvor: Al Jazeera i agencije