Kerry pozvao zaraćene sirijske strane na pregovore

Američki državni sekretar John Kerry uputio je zvanični poziv zaraćenim stranama u Siriji, opoziciji i vlastima, zahtijevajući da iskoriste trenutak indirektnih pregovora, koji se održavaju u Ženevi pod okriljem UN-a, za postizanje dogovora.

U videoporuci emitiranoj danas u State Departmentu, Kerry je pozvao režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da omogući pristup humanitarnoj pomoći do gradova pod opsadom kao što je Madaja u kojoj je stanovništvo pogođeno glađu.

“Pozivam obje strane da iskoriste trenutak indirektnih pregovora u Ženevi”, rekao je šef američke diplomatije veoma ozbiljnim tonom na videoporuci.

Predstavnici sirijskih vlasti i opozicije danas su jedni drugima uputili optužbe o neiskrenim namjerama za postizanje mira u Siriji, u kojem je tokom rata započetog u martu 2011. godine stradalo više od 260.000 ljudi.

Opozicija stigla u Ženevu

Delegacija sirijske opozicije stigla je u Ženevu, rekavši da želi uspjeh pregovora pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda i testirati spremnost Vlade da primjeni UN-ove rezolucije.

Salem al-Meslet, glasnogovornik Visokog pregovaračkog odbora (HNC), rekao je da predsjednik Bashar al-Assad mora osloboditi žene i djecu iz Vladinih zatvora i dopustiti dostavu pomoći u opkoljene gradove, ali da nema nikakvih preduvjeta za pregovore.

“Mi želimo raditi na mirovnim pregovorima, ali ne vidimo ozbiljnost režima po tom pitanju”, rekao je Al-Meslet za Al Jazeeru.

“Mi smo uvijek optimistični, ali problem je u tome što se suočavamo s diktaturom u Siriji. Doista, ako je spreman rješiti te probleme, ne bi svjedočili svim tim zločinima, tim masakrima u Siriji”, dodao je.

Dan nakon neuspjelog nastavka mirovnih pregovora u Ženevi delegacija sirijske opozicije ipak je odlučila doći u Švicarsku kako bi provjerila jesu li sirijske vlasti spremne provesti humanitarne mjere koji bi trebale omogućiti pridruživanje opozicije mirovnim pregovorima, objavili su  izvori opozicije.

Pregovori bez Kurda

Glavna sirijska opozicijska grupa saglasila se otputovati u Ženevu gdje je u petak UN započeo pregovore samo s jednom stranom u pokušaju da završi petogodišnji građanski rat.

Američki državni sekretar John Kerry u petak navečer lično se angažirao kako bi potaknuo opoziciju na odlazak u Ženevu, a HNC je objavio kako ih je kontaktirao telefonom kako bi ih privolio na odlazak na pregovore.

Opozicija je podvukla kako prije političkih pregovora želi razgovarati o humanitarnim pitanjima odnosno o prestanku zračnih udara i blokade gradova u Siriji.

UN-ov izaslanik za Siriju Staffan Mistura pozvao je Vladu i opoziciju na razgovore u Ženevi gdje bi se s njima susreo u odvojenim prostorijama, no u petak se sastao samo s delegacijom sirijske Vlade, predvođenim sirijskim ambasadorom pri UN-u Basharom al-Jaafarijem.

UN je u petak navečer objavio kako će se sastanci s “ostalim učesnicima održati naknadno”.

Drugi ključni opozicijski faktor – Kurdi, koji kontroliraju veći dio sjeveroistoka Sirije, isključeni su iz pregovora na zahtjev Turske.  Kurdi kažu da su bez njihove prisutnosti pregovori osuđeni na propast.

Izvor: Al Jazeera i agencije