Izbjeglice: Utopio se dječak kod grčke obale

Turska obalska straža spasila je 57 izbjeglica koje su ostale nasukane na jednom ostrvu (Anadolija)

Dvogodišnji dječak koji se utopio kod grčkog ostrva Agatonisi postao je prva žrtva među izbjeglicama i migrantima u ovoj godini, saopćila je obalska straža.

Dječak i još 39 putnika nalazili su se u pretrpanom gumenom čamcu koji je jučer udario u stijene kod ovog otoka i prevrnuo se, prenosi AFP.

Ostali putnici su spašeni, a deset preživjelih je zbog hipotermije smješteno u bolnicu.

Čamac kojim su putovali krenuo je iz Turske po vjetrovitom vremenu. Među spašenima je i dječakova majka, a svi spašeni su prebačeni u luku Pitagorio na obližnjem otoku Samos.

U međuvremenu, turska obalska straža spasila je 57 izbjeglica koje su ostale nasukane na jednom ostrvu u blizini Izmira u pokušaju da se domognu Grčke.

Spasilačke ekipe su helikopterom evakuisale 12 osoba, uključujući i troje djece, dok su ostali evakuisani čamcima.

Turska obalska straža je od početka ove godine spasila 331 izbjeglicu, pretežno u okolini Bodruma i Izmira. 

Mediteran najfatalnija ruta

Uprkos hladnom vremenu i uzburkanom moru, veliki broj izbjeglica i migranata i dalje kreće iz Turske preko Egejskog mora u nadi da će stići do Grčke.

Više od 3.770 izbjeglica i migranata izgubilo je život u Mediteranu tokom 2015. godine, na opasnom putu iz Sjeverne Afrike ka Evropi, saopćila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Većina ih je poginula duž rizične rute kroz centralni Mediteran koju koriste krijumčari operirajući iz Libije kao polazne tačke.

Prošle godine je život izgubilo 500 osoba više nego 2014. kada je zabilježeno 3.270 smrtnih slučajeva.

Najfatalniji mjesec u 2015. bio je april kada ih je skoro 1.250 smrtno nastradalo, od čega ih se blizu 800 nalazilo na pretrpanom brodu koji se prevrnuo kod libijske obale pri čemu je samo 28 ljudi preživjelo, navodi IOM.

Na svjetskom nivou, blizu 5.350 migranata i izbjeglica je poginulo prošle godine, dok je 2014. život izgubilo njih 5.017.

Izvor: Agencije