Španija: Rajoy odložio glasanje o povjerenju

Španski premijer u odlasku Mariano Rajoy neočekivano je odložio glasanje o povjerenju u Parlamentu, koje mu je bilo neophodno kako bi pokušao sastaviti novu vladu. Odluku je donio jer nema dovoljnu podršku drugih partija. Time je nametnuo novu rundu pregovora, u trenutku kada dvije ljevičarske stranke najavljuju moguću koaliciju.

Neočekivani potez premijera uslijedio je kao odgovor socijalistima i stranci Podemos. Oni su najavili da rade na dogovoru o formiranju lhevičarske vlade. Rajoy kaže da to nije razumno rješenje.

“Oni neće biti u mogućnosti vladati, jer mi imamo većinu u Senatu. Kažu da će reformirati Ustav, ali to nije istina, jer za to nemaju dovoljno glasova. To bi bila vlada koju lider socijalista očajnički želi, ali u kojoj bi ga Podemos uvjetovao i ponižavao, gdje bi bili njihovi dužnici”, kazao je on.

Premijer u odlasku dodaje kako bi najbolja opcija bila koalicija njegove Narodne partije, socijalista i desno orijentirane stranke Ciudadanos, koja je na izborima bila četvrta. Nakon što je odložio glasanje o povjerenju u Parlamentu, razgovori kralja sa svim parlamentarnim strankama o formiranju vlade nastavit će se 27. januara.

‘Prilično mi ga je dosta’

“Ja bih lično volio da vidim umjereniju koaliciju. Rajoy je shvatio da je vrijeme da se povuče”, kazao je stanovnik Madrida Carlos Martinez.

“Mislim da su ove vijesti o Rajoyu odlične, jer mi ga je prilično dosta. Što se tiče Podemosa i socijalista, treba vidjeti kako će taj dogovor izgledati, ali treba im dati šansu”, dodao je njegov sugrađanin Juan Jose.

“Mislim da je odluka Rajoya bila logična, jer u suprotnom ne bi dobio podršku Parlamenta”, smatra Madriđanin Javier.

Politička slika Španije je, poslije decembarskih izbora, raslojenija nego ikad. Narodna partija osvojila je najviše glasova, ali ne i apsolutnu većinu. Na drugom mjestu su socijalisti, a na trećem ljevičarski Podemos, čija popularnost raste. Još jedna nova stranka, Ciudadanos, dobila je značajnu podršku glasača.

Većini birača u Španiji ipak zajednička je jedna stvar – nadaju se koalicionoj vladi i protive novim izborima, pokazuju istraživanja javnog mnijenja.

Izvor: Al Jazeera