UN: Vrijeme je za optužnice protiv vodstva Sjeverne Koreje

U Sjevernoj Koreji nema poboljšanja na polju ljudskih prava u posljednje dvije godine, kaže istražitelj UN-a (EPA)

Svijet mora podržati krivični progon vodstva Sjeverne Koreje, gdje nema poboljšanja na polju ljudskih prava u posljednje dvije godine, od kada je objavljen opsežni izvještaj Ujedinjenih naroda u kojem su pobrojani zločini koji podsjećaju na nacističke, izjavio je istražitelj UN-a.

“Uz neprestani politički pritisak i pozive upućene Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji da popravi stanje ljudskih prava, sada je nužno zatražiti krivičnu odgovornost sjevernokorejskog vodstva”, rekao je Marzuki Darusman, posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u Sjevernoj Koreji.

Posljednje četiri godine na vlasti u Sjevernoj Koreji je Kim Jong-un, koji se pokazao kao nepredvidiv i ratoboran prema Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Koreji, ali i prema bliskom savezniku Kini, koju je iznenadio testiranjem navodne hidrogenske bombe, pišu agencije.

Likvidacija najviših zvaničnika

Ni njegovi bliski saveznici nisu bili pošteđeni.

Od sedam najviših zvaničnika koji su ga pratili u pogrebnoj povorci uz tijelo njegovog oca 2011. godine, petericu je likvidirao, dodaju. 

Zvaničnici SAD-a i Južne Koreje saopćili su u srijedu da će Sjeverna Koreja platiti visoku cijenu zbog nuklearnog testiranja početkom mjeseca.

Neimenovani diplomata rekao je prošle sedmice da Vijeće sigurnosti UN-a priprema rezoluciju o pooštrenju sankcija protiv Sjeverne Koreje, kao odgovor na tvrdnje zvaničnog Pjongjanga da je uspješno testirao hidrogensku bombu, čak i ako se pokaže da su te tvrdnje neistinite.

Izvor: Agencije