Sarah Palin podržala Donalda Trumpa

Palin na skupu rekla i da je sadašnja administracija "nosila političku korektnost kao samoubilački prsluk" (AP)

Bivša kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a i zvijezda reality emisija Sarah Palin dala je podršku republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu. 

Bivša guvernerka Aljaske rekla je u utorak na skupu u američkoj saveznoj državi Iowa da će Trump “isprašiti ISIL”.

“On dolazi iz privatnog sektora, nije političar”, rekla je Palin nakon što se na sceni pridružila ovom mogulu, pitajući publiku mogu li reći “aleluja tome”. 

Palin je bila u utrci sa američkim senatorom Johnom McCainom na predsjedničkim izborima 2008. godine, na kojima je pobijedio Barack Obama. 

Rekla je da nema ništa pogrešno u tome što je Trump milijarder i da ga to ne čini elitistom, navodeći kako je mnogo vremena provodio s građevinskim radnicima. 

Dok je Trump stajao sa strane, Palin je kazala: “Status quo mora nestati”, dodajući da je sadašnja administracija “nosila političku korektnost kao samoubilački prsluk”, objavio je Reuters. 

‘Veoma počašćen’

U saopćenju prije ovog skupa Trump je rekao da je “veoma počašćen” njenom podrškom.

“Ona je prijatelj i kvalitetna osoba koju veoma poštujem.”

Trump je mjesecima vodio u nacionalnim anketama provedenim među republikancima, ali za podršku republikanaca u državi Iowa, konzervativaca koji čine veliki glasački blok, bori se s Tedom Cruzom, senatorom Teksasa rođenim u Kanadi.

Palin, koja često govori o svojoj kršćanskoj vjeri, popularna je u Iowi i podržala je Cruza kada se kandidirao za Senat 2012. godine. 

Cruz je na sadašnju podršku Trumpu odgovorio: “Bez obzira na to šta Palin radi u 2016, uvijek ću biti njen veliki fan.”

Izvor: Agencije