Talibani žele biti legalni politički faktor

Stadion Ghazi bio je simbol straha za mnoge Afganistance. Tu su talibani vršili javna pogubljenja dok su bili na vlasti.

“Vidite li one golove tamo? Dok su talibani bili na vlasti, na njima su vješali ljude”, pokazuje Aghagul Alamyar, bokserski trener.

Prije 14 godina SAD je vojnom kampanjom talibane svrgnuo sa vlasti, ali oni su i dalje aktivni. Borci ove oružane grupe još vode rat protiv afganistanskih snaga.

U septembru prošle godine talibani su nakratko zauzeli Kunduz, najveći grad na sjeveru Afganistana.

Većina stranih trupa je završila svoje borbene operacije i napustila zemlju 2014.

U Afganistanu se još nalazi 14.000 američkih vojnika koji savjetuju i obučavaju vojsku.

Međutim, lokalne sigurnosne snage ne mogu da samostalno poraze talibane.

Mirovni pregovori

Ova grupa je svjesna da ta činjenica ide u njihovu korist. Propagandni spot pokazuje slavlje boraca nakon nedavnih pobjeda.

Analitičari kažu da napadima talibani pokušavaju da izbore bolje pozicije pred pregovore.

„Njihova strategija je da nastoje što više dobiti na ratištu, kako bi ojačali poziciju na mirovnim pregovorima“, smatra analitičar Daud Moradian.

Ipak, postoje i drugi faktori koji talibane prisiljavaju na pregovore. Godinama trpe teške gubitke, a došlo je i do podjela ove grupe.

U julu prošle godine, objavljeno je da je dugogodišnji vođa Mula Mohamed Omar poginuo dvije godine ranije. Jedan broj pripadnika je istupio, jer nisu prihvatali novog vođu talibana Mula Ahtara Mansoura.

‘Legitimni politički faktor’

Mirovni pregovori su konačno pokrenuti. Predstavnici Pakistana, SAD-a, Kine i Afganistana su se sastali prošle sedmice u Islamabadu kako bi usaglasili mapu puta za pregovore sa talibanima. Razgovori se sada nastavljaju u Kabulu.

„Putem mirovnog procesa talibani se žele nametnuti kao legitimni politički faktor, dok istovremeno nastoje zadržati njihov vojni identitet“, ističe Moradian.

Novi vođa Mula Ahtar Mansour pokušava da održi jedinstvo talibana. S obzirom na to da i dalje vodi borbu protiv vlade i stranih trupa, nije jasno da li podržava mirovne pregovore.

Ipak, analitičari tvrde da će morati da pristane na mir kako bi zaustavio unutrašnje podjele i zaustavio jačanje oružane grupe ISIL u Afganistanu.

Izvor: Al Jazeera