SAD pokreće istragu: Da li Putin finansira desničare u Evropi?

Ruski utjecaj je također otkriven u holandskom referendumu koji će se održati u aprilu (Getty Images)

Američke obavještajne službe će provesti veliku istragu o ruskom finansiranju desničarskih političkih partija u Evropi, prenosi britanski list Telegraph.

James Clapper, američki direktor Državne obavještajne agencije, je dobio upute od američkog Kongresa da provede veliku istragu o ruskom finansiranju evropskih političkih partija u zadnjih nekoliko godina, prenosi list.

Istraga dolazi nakon što je Washington izrazio zabrinutost zbog pokušaja Rusije da, kako se navodi, razjedini Evropu, potkopa NATO, blokira američke odbrambene programe i ukine sankcije koje su toj zemlji određene nakon pripajanja Krima.

Strah od novog rata

“Ova istraga je proizvod straha od novog hladnog rata, a ovo što se dešava je stvarno novi hladni rat. Po cijeloj Evropi vidimo dokaze koliki ruski utjecaj na tom kontinentu“, kazao je vladin zvaničnik Telegraphu.

Zvaničnici su odbili navesti za koje se političke partije sumnja da ih je Rusija finansirala, ali to su najvjerovatnije desničarske grupe kao Jobbik u Mađarskoj, Zlatna zora u Grčkoj, Sjeverna liga u Italiji i francuska Nacionalna fronta, koja je dobila zajam od ruske banke vrijedan devet miliona eura 2014. godine.

Ruski utjecaj je također otkriven u holandskom referendumu koji će se održati u aprilu o tome da li će ta država blokirati bliske odnose Evropske unije i Ukrajine.

Izvor: Agencije