Tajvan dobio prvu predsjednicu

Tsai Ing-Wen, kandidatkinja opozicione Partije demokratskog napretka (DPP) koja je pobijedila na predsjedničkim izborima održanim na Tajvanu i tako postala prva žena predsjednica ove zemlje, u pobjedničkom govoru je poručila da će sa Kinom održavati “status quo mira i stabilnosti” ali i da Peking mora poštovati demokratski sistem Tajvana.

Ona je u sjedištu svoje stranke u Taipeiju istakla da rezultati izbora pokazuju koliko je demokratija ukorijenjena na Tajvanu i koliko njen narod želi vladu “koja će sigurno štititi nacionalni suverenitet”, javlja agencija Anadolija.

“Naš demokratski sistem, nacionalni identitet i međunarodni prostor se moraju poštovati”, poručila je Tsai, istakavši da bi bilo kakve provokacije i pritisci iz Kine destabilizirali odnose.

‘Mir i stabilnost’

Predsjednica Tajvana se zahvalila SAD-u i Japanu na njihovoj podršci i obećala da će njena zemlja doprinijeti miru i stabilnosti u regiji.

Prema nezvaničnim rezultatima izbora, Tsai je osvojila blizu 60 posto glasova, što je skoro za dva puta više u odnosu na broj glasova koje je osvojio kandidat vladajućeg Koumintanga Eric Chu.

Partija Koumintang, koja je na Tajvanu u posljednjem periodu kritizirana zbog bliskosti sa Kinom, prihvatila je poraz te uputila čestitke pobjednici Tsai.

Izvor: Al Jazeera i agencije