Bivši iranski ambasador optužuje Teheran za sektaštvo

Iran je zloglasni prekršitelj ljudskih prava i promotor sektaštva, smatra Farhang (EPA)

Bivši iranski ambasador pri Ujedinjenim narodima (UN) optužio je zvanični Teheran da promovira sektaštvo i destabilizaciju Bliskog istoka potkopavanjem vlade i finansiranjem šiitskog militantizma.

Mansour Farhang, prvi ambasador Islamske Republike Iran u UN-u, kazao je u otvorenom pismu objavljenom na internetskoj stranici The New York Timesa da iranski zvaničnici kritiziraju Saudijsku Arabiju za nešto što i sami rade.

“Iran je zloglasni prekršitelj ljudskih prava i promotor sektaštva. U 2015. godini najmanje 700 osoba je pogubljeno u Iranu”, napisao je Farhang kao odgovor na kolumnu iranskog ministra vanjskih poslova Javada Zarifa.

“Gospodin Zarif saudijsku metodu pogubljenja naziva barbarskom, a on služi režimu koji vrši naredbe vezivanja žrtava silovanja prije njihovog pogubljenja”, napisao je Farhang.

U članku objavljenom u istim novinama ministar vanjskih poslova Irana Javad Zarif je oštro kritizirao “nemarni ekstremizam Saudijske Arabije i barbarstvo”, prenosi Anadolija.

‘Veza sa Rijadom’

Kazao je da su počinitelji mnogih terorističkih napada, počevši od onih 11. septembra pa do nedavnih napada u mjestu San Bernardino u saveznoj američkoj državi Kalifornija, kao i članovi terorističkih grupa poput Al-Kaide i Fronta al-Nusra “bili ili saudijski državljani ili su im mozak isprali finansirani demagozi”.

“Barbarstvo je jasno. Kod kuće, države egzekutori odrubljuju glave mačevima, kao što je slučaj nedavnog pogubljenja 47 zatvorenika, među kojima i šejha Nimra al-Nimra”, napisao je šef iranske diplomatije Zarif.

Vlasti Saudijske Arabije 2. januara su saopćile da su pogubile 47 osoba osumnjičenih za terorizam, među kojima je i vjerski vođa šiitske manjine u toj zemlji Al-Nimr. Taj potez izazvao je niz reakcija i osuda od lidera Evropske unije, Ujedinjenih naroda, Sjedinjenih Američkih Država te drugih zemalja.

Nakon toga demonstranti u Teheranu zapalili su zgradu Ambasade Saudijske Arabije u znak odmazde za pogubljenje šiitskog imama i još 46 osoba.

Farhang, koji tvrdi da je Iran napustio davne 1981, nazvao je i iranski i saudijski režim “korumpiranim i netolerantnim”.

“Dok je Saudijska Arabija zemlja koja želi očuvati status quo na Bliskom istoku, lideri Irana žele izvoziti svoju revoluciju u arapske zemlje i na taj način poljuljati regiju kroz subverziju i propagandu, kao i kroz vojnu i ekonomsku pomoć šiitskoj miliciji u Iraku, Jemenu, Siriji i Libanu”, tvrdi bivši iranski ambasador u UN-u.

Izvor: Agencije