Iranski snimak izvinjenja američkog vojnika

Iranci su zadržali američke mornare nakon što su 'ilegalno ušli u iranske teritorijalne vode' (AP)

Iranska državna televizija objavila je danas videosnimak na kojem se vidi kako se zarobljeni američki mornar izvinjava zato što je njegov patrolni brod greškom ušao u iranske teritorijalne vode u Perzijskom zaljevu.

U jednom dijelu snimka se može čuti kako mornar na engleskom kaže „to je bio nesporazum“, dok je prevodilac to preveo na persijski kao „grešku“, prenosi Reuters, dodajući kako zbog tehničkih problema nije bio u mogućnosti da pogleda cijeli snimak.

„Moj navigacioni sistem je pokazivao da se nalazim u iranskim vodama, ali sam ja počinio grešku i ušao“, rekao je američki mornar, prema prevodu koji je objavila iranska televizija IRIB.

Iračka revolucionarna garda je oslobodila 10 američkih mornara koje je zadržala dan ranije, prenijela je državna televizija saopćenje Garde. 

Revolucionarna garda u utorak je zadržala dva manja američka patrolna broda s deset članova posade, a Teheran je obavijestio Washington da su mornari na sigurnome i da će uskoro biti pušteni.

Visoki američki odbrambeni dužnosnici ranije su kazali da su izgubili kontakt s dva manja plovila koja su se nalazila na putu između Kuvajta i Bahreina.

Nepoznate pojedinosti

Dužnosnici su za Reuters kazali da zasad nisu poznate pojedinosti incidenta. Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif rekao je ranije svom američkom kolegi Johnu Kerryju da će američkim mornarima uskoro biti omogućen nastavak putovanja, kazao je američki dužnosnik.

Premda se obje strane, kako se čini, trude umanjiti važnost incidenta, iransko-američki odnosi vrlo su osjetljivi i svaki manji sukob mogao bi lako eskalirati, navode analitičari.

Iranska poluslužbena agencija Fars objavila je da je Revolucionarna garda zadržala američke patrolne brodove nakon što su “ilegalno ušli u iranske teritorijalne vode”.

Izvor: Agencije