Hiljade Poljaka volontiraju za pomoć bolnicama

Širom Poljske 120.000 volontera prikuplja novac za kupovinu medicinske opreme za pedijatrijsko i gerijatrijsko liječenje oboljelih. Veliko finale humanitarne pomoći, neposredno nakon praznika, ključno je i za političku debatu u državi u kojoj su, nakon osam godina vladavine liberala, na vlast došli konzervativci.

Od ranog jutra na ulicama Varšave volonteri skupljaju novac za pomoć bolničkom liječenju. Slične akcije odvijaju se već 24 godine. Tomasz Kowalski pomaže četvrti put.

“Osjećam zadovoljstvo. I svake godine skupim više i više novca. To znači da ljudi sve više pomažu”, rekao je on.

Drugi izvor novca su javne aukcije. I sam predsjednik zemlje Andrzej Duda donirao je skije. Stranka prava i pravednosti kojoj pripada nije pobornik ideje o, kako je rečeno, nekontroliranom načinu skupljanja novca, pa je mnoge potez iznenadio. Pomalo ironično, organizator se zahvalio javnom radio-televizijskom servisu, koji se, prema odluci Vlade, transformira u nacionalnu televiziju i čije rukovodstvo odnedavno bira Vlada.

“Državna televizija nam je na usluzi, možemo to osjetiti. Zadovoljni smo, jer, zahvaljujući vama, došli smo do svih kojima su naše poruke upućene. Imamo ekumensku atmosferu ovdje”, kazao je organizator WOSP-a Jerzy Owsiak.

Protivljenje reformama

“Poljska Vlada zvanično nije pozvala na neodržavanje festivala, ali je pozvala policiju, vojnike, vatrogasce… da ne učestvuju u aktivnostima koje im nisu u opisu posla”, javlja iz Varšave novinarka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Ipak, kažu organizatori, sve protiče bez problema.

“Ne osjećamo jak pritisak na policiju, vojsku, vatrogasce i nismo dobili nikakvu službenu obavijest da nam otkazuju saradnju. Sarađujemo, možda i bolje nego ranije”, istakao je član organizacijskog odbora Przemyslav Janczak.

Na koncert, koji traje tokom cijelog dana, pristižu hiljade ljudi. Daju novac – zauzvrat dobiju pjesmu i srce. Mnogi od njih još u subotu su stajali u kolonama demonstranata koji se protive reformama koje provodi nova Vlada – bilo da je riječ o medijima, bilo da je riječ o pravosuđu. No ovo danas, kažu, ne smije imati veze s politikom.

Prošle godine organizatori festivala imali su snažnu podršku Vlade. Skupili su blizu 13 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera