Ubijeni turski vojnici u napadu PKK -a

PKK tvrdi da su u napadu ubili 15 turskih vojnika (AP)

Više pripadnika turskih oružanih snaga poginulo je u napadu u mjestu Yuksekova u provinciji Hakkari na jugoistoku Turske.

Prema prvim informacijama, nekoliko vojnika je poginulo kada je u trenutku prolaska kolone oklopnih vozila iz daljine aktivirana eksplozivna naprava postavljena na putu.

Pripadnici organizacije Radničke partije Kurdistana (PKK) aktivirali su eksplozivnu napravu, a potom i otvorili vatru na vojna vozila.

Pripadnici PKK su objavili da su ubili 15 turskih vojnika u napadu na kolonu oklopnih vozila, što bi mogao biti najkrvaviji napad od prekida primirja u julu.

Broj žrtava nije moguće potvrditi iz nezavisnih izvora, prenosi Reuters.

Nedaleko od mjesta Yuksekova pokrenuta je opsežna vojna akcija u cilju pronalaska napadača.

Turska državna televizija TRT prenosi da su turske zračne snage izvele niz udara na položaje PKK u toj regiji. 

Sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je osudio napad u Hakkariju.

“Precizne informacije o ovom tužnom događaju saopštit će Generalštab. Svim našim građanima izražavam iskreno saučešće”, rekao je Erdogan.

U televizijskom obraćanju, Erdogan je rekao da će ”nova strategija biti usvojena u borbi protiv terora”, prenosi Reuters.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu napustio je utakmicu turske nogometne reprezentacije igranu večeras u Konyi, koju je pratio sa tribina te se zaputio u Ankaru gdje će biti održan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ranije danas su dvojica policajca su poginula, a trojica ranjena u napadu na jugu Turske, kada su  pripadnici PKK raketom pogodili njihovo vozilo.

Napad se dogodio tokom policijske akcije protiv pripadnika zabranjene Radničke partije Kurdistana, zbog njihovog – kako policija navodi – čestog presretanja patrola.

U gradu Diyarbakiru izdana je naredba da stanovnici ostanu u zatvorenom prostoru.

Sukobi između turskih snaga i pripadnika PKK u tom dijelu Turske traju od jula, kada je prekinuto dvogodišnje primirje.

Izvor: Agencije