Merkel i Vučić: Izbjeglička kriza izazov za Evropu

Srbija je ispunila sve teške uvjete Njemačke na putu ka EU, rekao je Vučić (EPA)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas posjetu Berlinu razgovorom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, što je njihov treći susret u posljednja tri mjeseca.

Posljednji put premijer Srbije i njemačka kancelarka su se sreli na Samitu o Zapadnom Balkanu u Beču, krajem augusta.

Angela Merkel iznijela je uvjerenje da će najnoviji sporazumi u dijalogu s Prištinom dati važan impuls napretku Srbije u evropskim integracijama, a premijer Aleksandar Vučić je izrazio nadu da će poglavlja biti otvorena još tokom ove godine.

Njemačka kancelarka je istakla da je najnovijim sporazumima napravljen suštinski napredak, čime je stvorena situacija koja značajno doprinosi miru na Zapadnom Balkanu.

Rezultati reformi

“To su hrabre odluke koje je Priština donijela, ali i Beograd”, istakla je ona na konferenciji za štampu povodom sastanka s premijerom Srbije.

“Vjerujem da će ti rezultati dati važan impuls napretku Srbije u EU“, istakla je.

Dodala je da je Vučić doputovao u Berlin da bi njemačkom parlamentu predstavio rezultate reformi koje je preduzela njegova vlada.

Merkel je podvukla da je Srbija suočena s velikim izazovom koji donosi izbjeglička kriza.

Srbiju – iako nije članica EU, ali je činjenica da izbjeglice u tu zemlju dolaze iz jedne države članice i potom ponovo ulaze na tlo EU – posebno pogađa ovaj problem“, rekla je Merkel.

Dodala je da, imajući u vidu probleme te zemlje, mora prijateljski razgovarati sa srpskim premijerom o zajedničkom djelovanju.

Kada je riječ o lažnim azilantima iz regije Zapadnog Balkana, Merkel je kazala da postoji saglasnost sa Srbijom da je ona, kao zemlja kandidat, sigurna država i da njeni građani nemaju pravo na azil, ali i da će se činiti sve da mladi u Srbiji imaju perspektivu.

Srpski premijer kazao je da će o evropskim integracijama danas govoriti u Bundestagu i u fondaciji Konrad Adenauer, kao i da očekuje otvaranje prvih poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom.

“Mi se nadamo da će poglavlja biti otvorena još u toku ove godine. Obavili smo teške zadatke, a obavljaćemo ih i u budućnosti”, naglasio je.

Kada je riječ o lažnim azilantima, Vučić je rekao da je Srbija saglasna sa programom njemačke kancelarke koji je najavljen, a koji predviđa smanjenje finansijske pomoći podnosiocima molbi za dobijanje azila.

S tim u vezi je najavio da će Srbija donijeti zakon da oni koji traže azil, a ne dobiju ga jer su lažni azilanti, neće moći da očekuju socijalnu pomoć u toj zemlji.

To će, kazao je on, drastično smanjiti broj azilanata iz Srbije.

Pitanje izbjeglica

U vezi s izbjegličkom krizom Vučić je ocijenio da je to najteže pitanje za cijelu Evropu, a nije lako ni za Srbiju.

Ukazao je da postoje ekonomske izbjeglice, a to su osobe iz Pakistana i Afganistana, i izbjeglice koje beže od rata u Siriji i Iraku, koji čine 70 posto izbjeglica u Srbiji.

Srbija se, kako je podvukao, ponašala odgovorno i evropski.

Iako nije prva zemlja na čije tlo su kročili u Evropi, Srbija je prva koja je registrirala i pružila medicinsku pomoć izbjeglicama, kao i medicinsku intervenciju onima kojima je bila potrebna.

Srbija je, kako je naglasio, zemlja koja čeka konačan odgovor EU.

“Za nas to nije problem Nemačke, ili bilo koje pojedinačne zemlje ili EU, već cele Evrope. Mi smo spremni da sarađujemo sa svim zemljama EU i da svoj deo odgovornosti ponesemo po tom pitanju”, kazao je Vučić.

Izvor: Agencije