Deseci mrtvih u ruskim udarima u Siriji

Izvor: YouTube / Минобороны России

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov izjavio je kako su ruski borbeni avioni izveli zračne operacije na uporišta skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.

“U skladu sa odlukom vrhovnog zapovjednika ruskih snaga Vladimira Putina, zračne snage Rusije su počele izvoditi operacije na mete terorističke skupine ISIL na teritoriju Sirije”, potvrdio je Konašenkov.

Mete su vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, streljivo i gorivo, navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva obrane.

Ministarstvo je objavilo snimke za koje tvrdi da prikazuju zračne udare na mete u Siriji.

Glasnogovornik Konašenkov rekao je da “ruski avioni gađaju ciljano – položaje, vozila i skladišta za koja vjeruju da pripadaju ISIL-u”.

Neimenovani izvor sirijskih snaga sigurnosti izjavio je da je Rusija izvela zračne udare u tri sirijske provincije, prenio je AFP.

Sirijska državna televizija javila je kasnije da su ruski avioni djelovali na najmanje sedam područja, uključujući Homs.

Medijski tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je kako je glavni zadatak ruskog zrakoplovstva u Siriji “borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima”.

“Rusija će biti jedina koja u operaciji protiv ISIL-a sudjeluje na zakonit način, a na molbu legitimnih vlasti Sirije”, poručio je Peskov.

Koga su Rusi napali?

Međutim, prema jednom od vođa sirijske opozicije, ruski vojni avioni gađali su područja gdje ISIL nije prisutan, pri čemu je poginulo najmanje 36 civila.

Agencija Reuters tvrdi da su Rusi gađali i područje sjeverno od grada Hame, na kojem se nalazi Slobodna sirijska vojska.

Takvu su informaciju potvrdili i dužnosnici lokalnih koordinacijskih odbora, rekavši kako su Rusi izveli napade na teritorij koji kontrolira sirijska opozicija.

“Kritika Zapada i sirijske opozicije da su ruski avioni u Siriji, osim ISIL-ovih položaja, pogađali i druge ciljeve predstavlja izvrtanje činjenica”, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Ona je ruskim medijima rekla kako su “izvještaji o civilnim žrtvama dio informativnog rata”.

“Sve ovo je ista vrsta informacija o napadu i ratu koje smo čuli toliko puta i koje je netko, kako izgleda, dobro pripremio”, kazala je Zaharova.

Rusi obavijestili SAD sat vremena prije napada

Američki dužnosnici dobili su obavijest o početku izvođenja ruskih napada u Siriji samo sat vremena prije početka udara, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

“Temeljno je pitanje o čemu su predsjednici Putin i Obama razgovarali prije dva dana. Doduše, mora se znati da američki udari u Siriji i Iraku ne prestaju, a samo danas izveli su ih 30”, javlja Puljić.

U međuvremenu je sazvana izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na temu situacije u Siriji. Sjednicu je sazvao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Obavijestili smo američke vlasti i druge članove koalicije o zračnim napadima isključivo na položaje ISIL-a u Siriji. Spremni smo otvoriti čvrste komunikacijske kanale, kako bismo osigurali maksimalno učinkovitu borbu protiv terorističkih grupa. Najvažniji zadatak ovdje je boriti se protiv financiranja terorizma”, rekao je Lavrov.

Američki državni tajnik John Kerry prethodno se požalio nakon početka zračnih napada svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu.

Visoki američki dužnosnik je to potvrdio AFP-u. Govoreći pod uvjetom da ostane anoniman, prenio je kako je Kerry kazao Lavrovu da se ruski potez “protiv njihovim ranijim izjavama po kojima će suzbijati konflikt” i da to “ne ide u tom smjeru”.

Ruske vlasti su prije početka napada o svojim akcijama izvijestili i Izrael, prenosi Haaretz.

SAD: Napadi ne mijenjaju našu strategiju

Rusko pokretanje zračnih udara na pobunjeničke ciljeve u Siriji, ne mijenja strategiju američke koalicije u borbi protiv ISIL-a, priopćio je State Department nakon početka ruskih napada.

“Koalicija, predvođena SAD-om, i dalje će letjeti u akcijama preko Iraka i Sirije kako je planirano i uz podršku naše međunarodne misije urušiti i uništiti ISIL”, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Objašnjavajući dramatični slijed događaja, Kirby je potvrdio kako je ruski predstavnik u Bagdadu jutros obavijestio osoblje američkog veleposlanstva da bi ruski avioni mogli početi operacije u Siriji i zatražio da američki avioni izbjegavaju sirijski zračni prostor u toku te akcije.

U međuvremenu je drugi američki dužnosnik rekao novinarima kako SAD ne smatraju da je akcija u skladu s ruskim obećanjem o komuniciranju s američkim snagama, kako bi izbjegli slučajne susrete u borbenim područjima.

Zajednički napadi Sirije i Rusije

Informaciju o početku udara su prethodno potvrdili i neimenovani visoki američki dužnosnici, rekavši kako su napadi izvedeni na području Homsa, kao i da je službeni Washington unaprijed obaviješten da će se to dogoditi.

Doduše, naveli su kako su napadi izvedeni na protivnike snaga predsjednika Bashara al-Assada.

Lokalni aktivisti iz Homsa prvobitno su potvrdili kako su u napadima poginule 32 osobe, a njih najmanje 200 je ranjeno u napadima na Homs.

Navode kako je napade izvela sirijska vojska uz pomoć zrakoplova ruske vojske.

Samir al-Homsi, lokalni medijski aktivista iz Homsa, kazao je da su bombarderi sirijske vojske danas izveli niz žestokih zračnih udara na teritoriju koju kontroliraju pobunjenici i da je u tim napadima u mjestu Talbisah poginulo 16, u Rastanu sedam i Zaferanu devet osoba.

Putin: ISIL ima malo veze sa islamom

Russia Today prenosi Putinove riječi po kojem su “preventivni napadi pravi način za borbu protiv terorizma”.

“Usprkos svom imenu, Islamska država ima malo dodira sa islamom. Radikali iz cijelog svijeta su otišli u Irak i Siriju da se pridruže toj terorističkoj skupini. Oni moraju biti poraženi tamo i ne smije im se dozvoliti da se vrate u svoje zemlje naoružani iskustvom i ideologijom”, rekao je Putin.

Putin je napomenuo kako bi bilo dobro da se i “druge nacije pridruže antiterorističkoj borbi Rusije u Siriji”.

“Jedini način učinkovite borbe protiv međunarodnog terorizma u Siriji, kao i na susjednim teritorijama, jeste da se brzo napadnu, da se unište borci i teroristi na teritoriju koju oni kontroliraju i da se ne čeka da stignu kod nas”, izjavio je Putin.

Odobreni napadi

Vijeće Federacije (gornji dom ruskog parlamenta) odobrilo je prethodno zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina za upotrebu Oružanih snaga Rusije u Siriji, javio je TASS.

“Vijeće je jednoglasno podržalo obraćanje predsjednika – 162 glasa za”, rekao je šef predsjedničke administracije Sergej Ivanov.

Ranije danas javljeno je da se Putin obratio Vijeću sa prijedlogom za usvajanje uredbe o suglasnosti za korištenje kontingenta Oružanih snaga Rusije izvan ruskog teritorija na osnovu općepriznatih principa i normi međunarodnog prava, prenosi Tanjug.

Ivanov je rekao da će Rusija u Siriji koristiti isključivo zrakoplovstvo na zamolbu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada protiv skupine Islamska država Irak i Levant.

Zračna podrška

“Vojni cilj operacije je isključivo zračna podrška sirijskim oružanim snagama u njihovoj borbi protiv ISIL-a”, kazao je Ivanov.

Prema njegovim riječima, ta operacija ruskog zrakoplovstva ima vremenski okvir, a o vrstama naoružanja koje se koristi neće se govoriti.

Istaknuo je da će ruske misije biti “ograničene, a ne neograničene” i isključio je mogućnost slanja kopnenih snaga.

“Kao što je predsjednik [Putin] već rekao, korištenje kopnenih snaga je isključeno”, rekao je.

Ivanov je dodao da će o odluci partneri Rusije biti već danas informirani.

“Svi naši partneri i saveznici biće danas informirani o donesenoj odluci”, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije