Obama i Castro se rukovali u UN-u

Ovo je prvi susret Obame i Castra, poslije historijskog sastanka održanog u Panami u aprilu (EPA)

Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Kube, Barack Obama i Raul Castro, rukovali su se danas u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, tokom jednog od rijetkih susreta poslije ponovnog uspostavljanja odnosa između nekada neprijateljskih država.

Ovo je prvi susret Obame i Castra, poslije historijskog sastanka održanog u Panami u aprilu.

Castro je, u prvom govoru jednog kubanskog predsjednika u UN-u od kada se njegov brat Fidel obratio na Milenijumskom samitu 2000. godine, jučer rekao da bi normalni odnosi te države sa SAD-om mogli biti uspostavljeni samo ako Washington okonča trgovinski embargo prema njegovoj državi, vrati vojnu bazu Guantanamo i prekine antikomunističku propagandu prema Kubi.

Sada, kad su diplomatski odnosi obnovljeni, normalni odnosi “postići će se jedino ukidanjem ekonomske, trgovinske i finansijske blokade nametnute Kubi; povratom našoj zemlji ilegalno okupirane pomorske baze u Guantanamu; prekidom emitiranja radijskih i televizijskih programa te subverzije i destabilizacijskih programa protiv otoka; te kada naš narod bude obeštećen za ljudsku i ekonomsku štetu koju još trpi”, rekao je Castro.

Bilo je to prvo njegovo obraćanje UN-u, za koje je dobio gromoglasan aplauz, prenosi Reuters.

Promjena pristupa

Obama je u jučerašnjem govoru rekao da je uvjeren da će Kongres ukinuti embargo, ali njegova administracija ne namjerava vratiti bazu Guantanamo, jer se trudi da zatvori sporni zatvor u njoj, prenosi Reuters.

“Uvjeren sam da će Kongres [SAD] neizbježno ukinuti embargo, koji više ne smije biti na snazi”, rekao je američki predsjednik.

“Mislim da moramo biti dovoljno snažni i kada nešto ne funkcionira to i priznati. Pedeset godina je SAD protiv Kube provodio politiku koja nije uspjela poboljšati život kubanskog naroda”, rekao je Obama i poručio: “Promijenili smo taj pristup” i dodao da će razlika u stavovima biti i da će Washington nastaviti braniti ljudska prava, ali će to činiti diplomatskim humanim i komercijalnim načinom.

Kuba procjenjuje da je njena ekonomija pretrpjela štetu od 121 milijarde američkih dolara zbog embarga koji je uveden kao kontramjera na nacionalizaciju američke imovine na komunističkom otoku.

Od obnove diplomatskih odnosa sa Kubom u julu, administracija Obame izrazila je podršku ukidanju embarga, ali odluka leži na Kongresu, gdje se republikanska većina protivi tom potezu.

O novom nacrtu rezolucije, u kojoj se osuđuje embargo protiv Kube, Generalna skupština UN trebala bi raspravljati na sjednici narednog mjeseca.

Izvor: Agencije