Dogovor SAD i Kine o prestanku cyber napada

Lideri dvije najveće svjetske privrede Barack Obama i Xi Jinping tvrde da su postigli sporazum kojim će se boriti protiv cyber krađe.

Američki predsjednik direktno je pred kineskim kolegom rekao da krađa znanja preko interneta mora da stane.

Nelegalno uzimanje patenata i hakiranje opterećuju odnose Pekinga i Washingtona, iako strane poriču da kradu.

Mnogi u Sjedinjenim Američkim Državama su se protivili posjeti kineskog predsjednika zbog tvrdnji da Kina organizuje cyber napade na Ameriku.

Međunarodna pravila

“Složili smo se da ni SAD ni kineska vlada neće provoditi ili svjesno podržavati cyber krađu intelektualne svojine, uključujući poslovne tajne ili druge povjerljive poslovne informacije. Pored toga, radit ćemo zajedno i sa drugim državama kako bismo unaprijedili međunarodna pravila na putu ka odgovarajućem ponašanju u cyber prostoru”, rekao je američki predsjednik Barack Obama.

Kineski predsjednik Xi Jinping je kazao: ”Kineska strana će ozbiljno shvatiti pružanje bilo kakvih informacija od SAD-a. Sada ćemo i u budućnosti preko organa za provođenje zakona održavati komunikaciju i koordinirati se o ovom pitanju, te na odgovarajući način tretirati probleme. Dakle, imamo široke zajedničke interese u cyber oblasti, ali moramo ojačati saradnju i izbjegavati konfrontaciju i politizaciju ovog pitanja”.

Bijela kuća zaoštrila je ton uoči posjete kineskog predsjednika. 

‘Čin agresije’

Obama je bio oštar i u vezi sa cyber napadima na američke kompanije.

“Smatramo to činom agresije koji mora biti zaustavljen. Pripremili smo jedan broj mjera koje će kineskim vlastima pokazati da se ovdje ne radi o tome da smo tek blago uzrujani”, kazao je Obama.

Administracija predsjednika Obame planira sankcionisati kineske kompanije i pojedince koji hakiraju američke kompanije. Neki analitičari tvrde da je to opasan potez.

“Hoćemo li to raditi i protiv ruskih kompanija? Hoćemo li kažnjavati i druge kompanije širom svijeta, ili ćemo samo kažnjavati Kineze? Ovo je prilično ishitren potez”, smatra Jody Westby, analitičarka cyber sigurnosti.

SAD se već neko vrijeme fokusira na Kinu. Pet oficira kineske vojske optuženo je prošle godine, a Kinu optužuju da je ukrala lične podatke miliona zaposlenika javnih agencija, iako nisu prezentirani dokazi

“Kinezima se mora odati priznanje za ono što su uradili. Da smo imali ovakvu priliku, mislim da se ne bismo premišljali”, zaključio je direktor Službe državne sigurnosti SAD-a James Clapper.

Ekonomska prednost

Kina tvrdi da nije odgovorna za hakerske napade i naglašava da zahvaljujući informacijama koje je objavio Edward Snowden, javnost sada zna da je SAD uveliko špijunirao i prikupljao telefonske razgovore i šifriranu elektronsku poštu diljem svijeta, i to u saradnji sa tehničkim kompanijama.

Administracija predsjednika Obame opravdava se izlikom da nije isto špijunirati zbog nacionalne sigurnosti i zbog stjecanja ekonomske prednosti.

SAD je također najavio mogućnost slanja američkih vojnih snaga nadomak spornih otoka u Južnom kineskom moru.

“Snage Sjedinjenih Američkih Država će ploviti, letjeti i djelovati svuda gdje je to dozvoljeno u skladu sa međunarodnim pravom”, istakla je ranije Susane Rice, savjetnica za državnu sigurnost SAD-a.

Izvor: Al Jazeera