U Mađarskoj: Filmska prijetnja izbjeglicama

Dok su snimci na kojima pripadnici mađarske policije za razbijanje skupova ispaljuju suzavac i koriste vodene topove protiv izbjeglica duž granice sa Srbijom u srijedu skamenili aktiviste za ljudska prava, gradonačelnik jednog malog grada na jugu Mađarske i dalje je zabrinut da njegova država ipak pokazuje previše dobrodošlice onima koji bježe od rata i siromaštva.

Kako bi to „izliječio“, Laszlo Toroczkai, ultranacionalista sa osjećajem za dramaturgiju, objavio je ličnu „poruku za ilegalne imigrante od Mađarske“ na društvenoj mreži Facebooku i Youtubeu u kojoj izbjeglicama prijeti hapšenjem.

Na snimku, režiranom i napravljenom u stilu akcionog filma sa velikim budžetom, također pokazuje i sigurnosnu opremu njegovog grada.

Ekstremistički stavovi

Nakon simulirane scene potjere, snimljene helikopterom i u kojem se pojavljuju helikopter motocikl i dva konjanika, gradonačelnik mjesta Asotthaloma Toroczkai koristi aplikaciju Google Maps da ilustrira kako je put iz Srbije do Njemačke duži kroz Mađarsku od onog koji prolazi kroz Hrvatsku i Sloveniju. Ne spominje kako taj put prolazi kroz daleko više planina.

„Mađarska je loš izbor, Asotthalom je najgori“, kaže na kraju filma.

Videosnimak, koji su promovirali Toroczkaijevi saveznici iz ekstremno-desničarske stranke Jobbik, brzo je sakupio stotine hiljada pregleda, kao i mnogo komentara onih koji se slažu sa ovim političarem.

Prije nego je izabran za gradonačelnika Asotthaloma, mjesta sa blizu 4.000 stanovnika koje se nalazi blizu granice sa Srbijom, Toroczkai je bio veoma poznat sa ekstremističkim stavovima kao lider Omladinskog pokreta 64 Okruga koji traži da Mađarska ponovo traži dijelove zemlje koji se nalaze izvan trenutnih granica, nastalih nakon Prvog svjetskog rata.

Izvor: Agencije