Pijanista među izbjeglima iz Sirije

Među hiljadama sirijskih izbjeglica koje su se nesigurnim putem zaputile prema Europi, nalazi se i jedan talentirani muzičar. Pijanista Ayman Ahmad živio je u kampu za palestinske izbjeglice u Yarmouku. Pobjegao je u Tursku i dalje – u Grčku. Nada se da će se domoći Njemačke.

Za Ahmada je ovo bilo dugačko i opasno putovanje. Prošlog mjeseca, bio je zarobljen u Yarmouku, izbjegličkom kampu za Palestince koji su već tri godine u okruženju sirijske vojske.

Sada se uspio domoći Europe, a tokom putovanja je na trenutke mislio kako neće preživjeti.

„Brodica je bila predviđena za 40 ljudi, a nas je bilo 70. Iskreno, mislim da je u njemu nesigurno prevoziti više od 10 ljudi. Nismo imali drugog načina da dođemo do Grčke. Pogotovo za onoga ko nema novca“, kaže on.

Zapalili mu klavir

Ahmad govori kako je tužan što je morao napustiti Yarmouk, ali da nije imao izbora. Sve vrijeme rata u Siriji, ovaj nadareni pijanista održavao je koncerte u opkoljenom gradu. U Yarmouk su u aprilu upali borci koji su zabranili muziku i zapalili njegov klavir.

„U kampu više ne mogu svirati. Nadam se da ću jednoga dana negdje drugdje opet moći svirati“, dodaje.

Planira se trajektom prebaciti do Atine, a odatle na sjever Evrope.

„Nadam se da ću doći do Njemačke. Tamo ću, kroz muziku, biti od veće koristi svojoj državu i svome narodu, palestinskom i sirijskom. Želim i dalje prenositi poruke ljubavi i mira, kao što sam to činio i u kampu.“

Na ovaj put je krenuo sam. Dva maloljetna sina ostavio je s roditeljima u Libanu. Kaže da je bilo previše rizično da i njih vodi sa sobom i nada se kako će ih jednoga dana opet vidjeti.

Izvor: Al Jazeera