#FreeAhmedMohamed: Novi heroj Silikonske doline

Ahmed je postao zvijezda društvenih mreža (AP)

Priredio: Edah Henić

Ahmed Mohamed, 14-godišnji učenik devetog razreda srednje škole MacArthur u Irvingu u Teksasu, uhapšen je jer je u školu donio sat koji je napravio, a za koji su policajci kazali kako liči na “lažnu bombu”.

Na konferenciji za novinare povodom ovog događaja policija Irvinga je potvrdila da neće biti podignuta optužnica.

Kako prenosi Dallas Morning News, načelnik policije je u nespretnom izboru riječi incident nazvao “naivnom nezgodom” rekavši da rasa mladića nije bila faktor pri hapšenju i naglasivši “da bi reakcija bila jednaka bez obzira na boju kože učenika”.

Šaljivi tweetovi prelavili internet [Twitter]

Mohamed: Posjetit ću Bijelu kuću, a onda ću se prebaciti u drugu školu

Dva dana nakon hapšenja Ahmed Mohamed se obratio okupljenim pristalicama na konferenciji za novinare. Zahvalio se na velikoj podršci putem društvenih mreža. Najavio je da će prihvatiti ponudu Baracka Obame i posjetiti Bijelu kuću, a zatim planira da se prebaci u drugu školu.

Ahmed je izgledao optimistično prisjećajući se apsurdnog niza događaja [PBS News Hour]

Ipak, Ahmed je suspendovan iz škole do četvrtka.
Upitan o ostalim izumima, rekao je da je već napravio Bluetooth slušalice te trenutno patentira izum kojim proizvodi električnu energiju kroz neodijumske magnete.
Na kraju obraćanja ohrabrio je mlade ljude da nastave raditi na svojim izumima poručivši: ”Ne dopustite da vas ljudi mijenjaju. Čak i ako morate snositi posljedice.“

Izvor: Agencije