Jordan: Bolnica samo za ranjenike iz Sirije

Organizacija Ljekari bez granica upravlja posebnom bolnicom u Ammanu, glavnom gradu Jordana.

Kažu da je osposobljena za liječenje najtežih oblika ranjavanja. Pacijenti ove bolnice su isključivo ranjenici iz ratnih područja u regiji.

Salam, djevojka iz Sirije, kao svoje breme nosi bolnu patnju kroz koju je prošla. U bolnici u Ammanu pokušava se oporaviti od posljedica nemilosrdnog rata u domovini. U eksploziji bombe poginula joj je sestra, a ona je izgubila obje noge.

„Operisali su me, jedna noga je završena. Preostaje još jedna operacija druge noge. Nadam se da će sve uskoro biti gotovo i da ću dobiti proteze“, kaže Salam.

Mladić iz Sirije nada se da će ponovno moći hodati. Oporavak ide dobro i priželjkuje da će uskoro napustiti bolnički krevet. Ali ni on ne zna šta mu donosi budućnost.

„Lijevu nogu nisu mogli spasiti, pa su je amputirali. Doktor je pregledao desnu nogu i rekao da ću je možda moći koristiti.“

Iračanka Huda za nekoliko mjeseci imala je više operacija. Zadobila je teške povrede lica kada je granata pala na njen dom.

Huda se nada da će liječenje biti uspješno i da će okončati njenu bol. 

Psihički oporavak ranjenika

Organizacija Ljekari bez granica je tokom proteklih godina izvršila više od 8.000 komplikovanih operacija u toj bolnici u glavnom gradu Jordana.

Pacijenti su isključivo ratne žrtve iz susjednih država. Deseci ranjenika dnevno prolaze kroz bolnicu koja osim medicinskih operacija radi i na psihičkom oporavku ranjenika.

„Ovdje pružamo sve vrste bolničkih usluga: stručnu medicinsku pomoć, komplikovane hirurške operacije i psihološka savjetovanja. Cilj je osposobiti ranjenike da se nakon liječenja uklope u društvo“, kaže Hudeil al-Ani iz organizacije Ljekari bez granica.

„Ova bolnica je mjesto gdje dolaze ratni ranjenici iz Sirije, Jemena, Iraka i drugih područja. Ljekari bez granica trude se da pruže neophodnu medicinsku pomoć civilima, žrtvama ratnih sukoba u regiji. Strašne posljedice ovih sukoba najbolje se vide na tijelima ovih ranjenika“, izvještava Tamir Samadi.

Izvor: Al Jazeera