Švedska desnica želi referendum o useljavanju

Švedska je lani primila 80.000 izbjeglica, najviše od svih zemalja Evropske unije u odnosu na broj stanovnika (EPA)

Stranka Švedski demokrati (krajnja desnica) koji su u nedavnoj anketi prvi put dobili najveću podršku javnosti, zatražili su održavanje referenduma o useljeničkoj politici u toj zemlji.

“Vrijeme je da u Švedskoj imamo referendum o našoj useljeničkoj politici”, rekao je predsjednik te stranke Jimmie Akesson, u govoru pred pristalicama.

Ipak, izgledi za takvo glasanje nisu veliki, budući da se o tome mora izjasniti parlament i od 1922. je održano tek šest takvih glasanja.

Švedska je lani primila 80.000 izbjeglica, najviše od svih zemalja Evropske unije u odnosu na broj stanovnika (9,7 milona).

Švedska sa svojim velikodušnim socijalnim sistemom, sa ugledom tolerantne zemlje i zdravom privredom, jedno je od glavnih odredišta izbjeglica koji bježe pred sukobima, diktaturom i siromaštvom.

Sistem socijalne pomoći

Akesson je ocijenio da politika otvaranja Švedske i njen sistem socijalne pomoći potiču sadašnji priljev izbjeglica u Evropu.

“Što to tjera ljude da svoj i život svoje djece izlažu opasnosti kako bi došli ovamo? Mislim da je popustljiva politika drugih stranaka uzrok mnogih nesretnih sudbina. Ona donosi smrt”, rekao je.

Švedski demokrati (SD), radikalna desnica, ušli su u parlament 2010. zahvaljujući antiuseljeničkom programu.

Na parlamentarnim izborima 2014. zauzeli su treće mjesto, sa 12,9 posto glasova i 49 od 349 mjesta u parlamentu.

Po anketi instituta YouGov objavljenoj prije desetak dana, 25,2 posto birača će glasati za tu stranku, čime dolazi ispred socijaldemokrata premijera Stefana Loefvena (23,4 posto).

Ali po drugoj anketi, instituta Novus, objavljenoj u subotu, demokrati dobivaju 18,6 posto a socijaldemokrati 25,8 posto.

Nijedna parlamentarna stranka ne želi koalirati s SD-om i ne prihvaća njegova stajališta o izbjeglicama na koje gledaju kao na dobrodošlu radnu snagu u zemlji sa sve starijim stanovništvom.

Izvor: Agencije


Povezane

Odluka Makedonije ostavila je hiljade izbjeglica blokirane sa grčke strane granice, a prolaz kroz tu zemlju vidjeli su kao spas. Od toga, uprkos svemu, ne odustaju.

Published On 20 Aug 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO