Deseci mrtvih izbjeglica u brodolomu u Libiji

Približno 200 izbjeglica je spašeno iz jednog broda sa pretežno afričkim izbjeglicama, a nekoliko stotina se i dalje vodi kao nestalo, nakon brodoloma u Sredozemnom moru nedaleko od libijskog obalskog grada Zuwara, javili su danas britanski mediji, pozivajući se na obalnu stražu Libije, zvaničnike i očevice.

Pozivajući se na jednog neimenovanog zvaničnika i prenoseći strahovanja da se udavilo oko 200 osoba, Reuters javlja da je libijska obalna straža spasila do sinoć 201 izbjeglicu iz jednog potonulog broda, od kojih je 147 preveženo do prihvatnog centra za ilegalne migrante u Sabrati, zapadno od Tripolija.

Beživotna tijela

Sigurnosni zvaničnik iz Zuware rekao je da je na tom brodu bilo približno 400 ljudi od kojih su možda mnogi u trenutku potonuća bili blokirani u potpalublju.

On tvrdi da su izbjeglice bile iz podsaharske Afrike, Pakistana, Sirije, Maroka i Bangladeša, saznaje Al Jazeera.

Prema tvrdnjama jednog stanovnika, blizu 100 beživotnih tijela odnijeto je u bolnicu u Zuwari.

Najmanje 51 osoba pronađena je i u srijedu nakon brodoloma kod obala Libije, a prošle subote u jednoj od najvećih pojedinačnih operacija spašeno je oko 4.400 izbjeglica.

Više od 100.000 migranata brodom je uspjelo da dođe do Italije, dok je 160.000 otplovilo u Grčku.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Prošlog vikenda, blizu 800 migranata stradalo je u pokušaju da se preko Mediterana dokopaju Evrope. Iz vode je spašeno samo 28 ljudi. Al Jazeera je razgovarala s jednim od preživjelih. U nastavku poslušajte traumatično iskustvo tog 16-togodišnjeg dječaka iz Somalije, koji se trenutno oporavlja u prihvatnom centru na Siciliji.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO