Izrael oslobodio stotine izbjeglica iz zatvora u pustinji

Oni koji su oslobođeni imaju malo mogućnosti jer im je zabranjen pristup u dva grada (AFP)

Vrhovni sud Izraela naredio je oslobađanje „ilegalnih migranata“, odnosno izbjeglica koje se nalaze više od godinu u pritvornom centru u pustinji Negev.

U utorak je oslobođeno 750 osoba u malim grupama, dok će u srijedu na slobodu 428 osoba, kazala je glasnogovornica zatvorske službe.

No, oni koji su oslobođeni imaju malo mogućnosti jer im je zabranjen pristup u dva grada.

Pritvorenici koji su napustili pritvor čekali su prijevoz na autobuskoj stanici i pitali se gdje će živjeti nakon što im je zabranjen dolazak u Tel Aviv i Eilat zbog neprijateljstva mnogih stanovnika, javlja agencija AFP.

Kao i u drugim dijelovima svijeta, imigracija je i u Izraelu postala veliki problem, a desničarski političari pozivaju na akciju i ograničenje migracija, dok aktivisti traže od Vlade da prihvate ljude iz država poput Eritreje.

„Ne znamo gdje da idemo, gdje ćemo večeras spavati“, kazao je 33-godišnji Sudanac Salah, koji je u Izraelu devet godina, uključujući 20 mjeseci u centru za pritvor.

Poziv na ‘odbranu’

Nissan Ben Hamo, gradonačelnik Arada koji se nalazi blizu Mrtvog mora, na Facebooku je objavio da će pozvati stanovnike „da brane svoj grad“ ukoliko to bude neophodno.

Naredio je osoblju i lokalnoj policiji da se rasporede na ulazu u grad kako bi spriječili oslobođene migrante da uđu.

Vrhovni sud prije dvije sedmice je odbacio prijedlog zakona koji bi dozvolio da ilegalni doseljenici budu pritvoreni 20 mjeseci bez suđenja.

Odlučeno je da „ilegalni migranti“ koji su pritvoreni više od godinu dana budu oslobođeni u naredne dvije sedmice.

Izrael navodi kako se u državi nalazi više od 45.000 „ilegalnih imigranata“, te da su gotovo svi iz Eritreje i Sudana.

Veći dio njih, koji nisu pritvoreni, žive u siromašnim dijelovima južnog Tel Aviva gdje je održano nekoliko protesta zbog njihovog prisustva.

Izvor: Agencije