Peking: Slab nadzor nad opasnim hemikalijama

Inspekcije su provedene nakon što je u u dvjema snažnim eksplozijama u skladištu u luci Tianjin život izgubilo 114 osoba (AP)

Nadzor nad kemijskim tvrtkama na području Pekinga pokazao je da njih 70 posto ne ispunjava sigurnosne standarde za rukovanje opasnim tvarima, objavljeno je u petak na dan kad su se vatrogasci u nedalekoj luci Tianjin ponovno borili s nova četiri požara koja su izbila u blizini mjesta na kojem je prošlog tjedna u dvjema eksplozijama život izgubilo 114 osoba.

Među tvrtkama koje ne poštuju sigurnosne standarde je i ogranak najveće azijske rafinerije Sinopec Corp., prenosi Hina kineske medije.

Nadzor na 124 lokacije u Pekingu na kojima su uskladištene opasne kemikalije otkrio je opasnosti u njih 85, objavila je državna novinska agencija Xinhua. Nakon obavljenog nadzora dvije su tvrtke zatvorene.

Inspekcije nakon tragedije u Tianjinu

Inspekcije su provedene nakon što je u u dvjema snažnim eksplozijama 12. kolovoza u skladištu u luci Tianjin život izgubilo 114 osoba, a više od 700 je ozlijeđeno, dok su tisuće stanovnika evakirane iz uništenih domova.

U skladištu koje je razneseno bilo je uskladišteno 700 tona smrtonosne kemikalije natrijeva cijanida.

Inspekcije u Pekingu pokazale su, među ostalim, kako u tvrtkama ne znaju postupke gašenja požara nafte i kemikalija, a zaposlenici su zatečeni kako puše u blizini uskladištenih zapaljivih tvari.

Diljem zemlje provest će se inspekcije, a vlasti su zatvorile više kemijskih tvrtki koje su u blizini naselja.

Izvor: Agencije