Izrael odgovorio na raketiranje iz Sirije

Odgovornost za jučerašnje raketiranje Izraela za sada niko nije preuzeo (EPA)

Izraelska vojska odgovorila je sinoć artiljerijskom vatrom, nakon što su rakete ispaljene iz Sirije eksplodirale na sjeveru Izraela, a izraelska avijacija je, također, napala Siriju u znak odgovora, prenosi Tanjug izraelske medije.

Najmanje četiri rakete ispaljene su na sjevernu Galileju i Golansku visoravan jučer poslijepodne, potvrdila je vojska.

To je prvi put od rata 1973. godine da je Izrael raketiran iz Sirije. U raketnom napadu, koji je vojska označila kao “namjeran i orkestriran” nije bilo ozlijeđenih ni štete.

Izraelski vojni glasnogovornik je priopćio da “vojska smatra Siriju odgovornom za vatru i da će platiti cijenu za to”. 

Niko nije preuzeo odgovornost

Vjeruje se da su rakete ispaljene s teritorije pod kontrolom režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Sirijska vlada kontrolira samo područje oko sela Kader kraj granice, ali dublje unutar sirijskog dijela Golana ima još područja pod kontrolom Assadovog režima, navodi izraelski list Haaretz.

Izraelska vojska je, također, saopćila da je palestinska grupa Islamski džihad ispalila rakete “uz iransku novčanu pomoć i instrukcije”, navodi list. Ta grupa je odbacila optužbe, prenosi .

Izrael je i ranije odgovarao na vatru iz Sirije usmjerenu na njegovu teritoriju. Odgovornost za jučerašnje raketiranje Izraela za sada niko nije preuzeo.

Ranije su u Izrael padale sporadično granate i meci otkako je 2011. godine izbio građanski rat u toj susjednoj zemlji, a ovo su prve rakete.

Opozicijski aktivisti u južnoj Siriji su rekli da su izraelski tenkovi ispalili najmanje četiri granate na sirijsku vojsku i provladine pozicije.

Dvije zemlje službeno još u ratu

Aktivist koji se predstavio kao Abu Omar al-Golani rekao je da su granate pale pokraj sirijskog grada Baat is sela Kan Arnabeh, prenosi AP.

Sirija i Izrael su službeno još u ratu, ali Izrael ne zauzima strane u sirijskom građanskom sukobu. Ipak, ta zemlja pruža besplatnu medicinsku pomoć u svojim bolnicama za ranjenike koji stignu do granice.

Sirijski građanski rat je, također, povećao napetost na Golanu, strateškoj visoravni koju je Izrael osvojio u ratu 1967. i kasnije ga anektirao.

Uprkos neprijateljstvu dvije zemlje, predsjednik Sirije nastojao je da granica bude uglavnom mirna od rata 1973. godine.

Izvor: Agencije