Sin izbjeglica pruža ruku očajnicima

Prošlog mjeseca u Mađarsku je dnevno pristizalo više od 1.500 izbjeglica iz Sirije, Afganistana i drugih zemalja.

Dok Vlada najavljuje da će do kraja mjeseca biti završena ograda na granici sa Srbijom, jedan od stanovnika Budimpešte svakodnevno dočekuje stotine izbjeglica na željezničkoj stanici i pruža im neophodnu pomoć.

Ne gledajući odakle dolaze, koju religiju prakticiraju niti koji jezik govore, dobri Samarićanin – Mujhse svaki dan, već tri mjeseca, dočekuje stotine izbjeglica.

“Prvi put kada sam došao ovdje, jedan od mojih prijatelja rekao mi je da trebamo doći jer dolazi veliki broj Arapa, kojima bismo trebali pomoći. I tako smo ostali. Trebali smo to uraditi samo jednom, ali ovdje smo tri mjeseca”, kaže volonter Baba Mujhse.

San o boljem životu

Na pitanje zbog čega to radi i šta ga motivira, odgovara kratko – njihova zahvalnost. Kaže da to nadoknađuje sve – i uloženo vrijeme i energiju. Mujhse je i sam dijete izbjeglica, njegov otac je musliman – Egipćanin, a majka Mađarica jevrejskog porijekla.

“Oni vjeruju da mogu osigurati bolji život za svoju djecu i ja vjerujem da im mogu pomoći. Nadopunjavamo jedni druge. Oni mi daju strpljenje, vjeru i mnogo ljubavi, a ja im zauzvrat mogu dati nadu”, objašnjava Mujhse.

A mnogi među njima imaju snove o drugačijem životu.

“Moj san je da postanem magistar kompjuterskih nauka. Napustio sam studije kako bih došao ovdje. Nisam imao priliku doći legalnim putem, zato sam morao doći ilegalnim”, kaže Ahmed Tousif, izbjeglica iz Pakistana .

Međutim, Mađarska vlada najavila je da do kraja mjeseca planira završiti gradnju ograde na granici sa Srbijom. Visoka je četiri metra i duga 175 kilometara. Osim toga, sa bilborda poručuju: “Ukoliko dolazite u Mađarsku, morate poštovati naše zakone.”

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera