Pariz: Istraga zbog izvještavanja o taocima

Leper je u strahu za život ostao sakriven u štampariji dok napadače nisu likvidirali francuski specijalci (AP)

Francuski pravosudni organi istražuju da li su pojedini francuski mediji u januaru doveli u opasnost život muškarca, otkrivajući da se on krije u štampariji u kojoj su se dva napadača na satirični list Charlie Hebdo sukobila s policijom.

Istražuje se djelovanje televizija TF1 i France 2, kao i radija RMC, na osnovu žalbe Liljana Leperea, zaposlenog u štampariji u mjestu Dammartin-en-Goele, u blizini Pariza, prenosi AFP.

Tokom više od osam sati Leper se krio ispod umivaonika, nakon što su u štampariju upali i u njoj se zaključali braća Kouachi, koji su dva dana ranije ubili dvanaestero ljudi u redakciji Charlie Hebdoa.

Said i Cherif Kouachi su Leperovog gazdu uzeli za taoca da bi ga kasnije pustili, a Leper je u strahu za život ostao sakriven dok braću nisu likvidirali francuski specijalci.

Brojne kritike

Za to vrijeme su spomenuti mediji objavili kako je u štampariji neko sakriven. Leper se prije mjesec dana žalio na takvo izvještavanje, a tužilaštvo je pokrenulo istragu o tom slučaju.

Ovo nije prvi slučaj da su mediji kritizirani zbog izvještavanja u vezi sa napadima u Parizu između 7. i 9. januara, u kojima je ubijeno 17 ljudi.

U februaru je Francuska radiodifuzna agencija osudila jedan od vodećih TV kanala u zemlji zbog ozbiljnih grešaka u izvještavanju.

Ta televizija je, kako navodi France Presse, objavila snimak u kojem braća Kouachi ubijaju jednog policajca i otkrila identitet braće uprkos zvaničnom zahtjevu da se to ne čini.

Francuska radiodifuzna agencija je, također, osudila objavljivanje videosnimka policijskog napada na jevrejsku samoposlugu 9. januara, u kojoj je treći napadač Amedy Coulibaly ubio četvero prodavaca i uzeo taoce.

I kanal BFMTV je kritiziran zato što je javio da se neko krije u pomenutoj samoposluzi, a tužilaštvo je u aprilu pokrenulo istragu povodom tog slučaja pošto su se neki od Coulibalyjevih talaca žalili da im je zbog izvještavanja te kuće život bio doveden u opasnost.

Izvor: Agencije