Japan: Protesti protiv pokretanja reaktora

Stotine ljudi izašle su na ulice Tokija, dok su se deseci demonstranata okupili ispred nuklearne elektrane Sendai, gdje je u utorak ponovno pokrenut reaktor, uprkos protivljenju dijela javnosti nuklearnoj energiji nakon katastrofe u Fukushimi 2011. godine.

Kompanija Kyushu Electric Power objavila je da je ponovno pokrenula reaktor 1 u nuklearnoj elektrani Sendai, koja je samo 50 kilometara udaljena od aktivnog vulkana Sakurajime na južnom otoku Kyushu.

Riječ je o prvom ponovnom pokretanju nuklearnog reaktora u Japanu u posljednje dvije godine, pošto su nakon potresa i cunamija u martu 2011. i nuklearne katastrofe u elektrani Fukushima postepeno ugašeni svi japanski reaktori.

Većina Japanaca se protivi vraćanju eksploataciji nuklearne energije. 

Sigurnosne mjere

Među demonstrantima ispred postrojenja Sendai bio je i bivši premijer Japana, Naoto Kan. Nesreća u Fukushimi se dogodila za vrijeme njegovog mandata, a on je poslije postao oštar kritičar nuklearne energije.

Japanski ministar industrije je rekao da Vlada Japana uzima u obzir sve sigurnosne mjere prije ponovnog pokretanja nuklearnih elektrana, ali demonstranti ispred postrojenja Sendai nisu uvjereni u to.

„Potrebno je uskladiti zonu evakuacije prema pravcu vjetra, sadašnji plan evakuacije je besmislen“, rekao je Shouhei Nomura, bivši radnik elektrane koji se sada oštro protivi nuklearnoj energiji.

Kako bi nadoknadio manjak proizvodnje električne energije, Japan se sve više oslanja na rad termoelektrana i na taj način usporava napredak ka definiranim ekološkim normama.

Premijer Japana Shinzo Abe je tražio ubrzanu aktivaciju reaktora kako bi smanjio troškove uvoza alternativnih energenata. Uključujući drugi rekator elektrane Sendai, njih 23 čeka na odobrenje ponovnog stavljanja u pogon.

Reaktor u Sendaiju počet će komercijalnu proizvodnju struje u septembru, a očekuje se da će u oktobru biti pokrenut i drugi reaktor u toj elektrani.

Izvor: Agencije