Obama za novu dimenziju odnosa SAD-a i Afrike

Barack Obama: Afrika je mjesto nevjerovatne dinamike, gdje se nalaze neka tržišta koja najbrže rastu na cijelom svijetu (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama, koji u četvrtak putuje u Afriku, založio se za “novu dimenziju” odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i afričkog kontinenta.

“Afrika je mjesto nevjerovatne dinamike, gdje se nalaze neka tržišta koja najbrže rastu na cijelom svijetu, gdje se nalaze posebni ljudi i gdje se može susresti posebna izdržljivost”, rekao je Obama primajući u Bijeloj kući diplomate, političke i ekonomske zvaničnike i nevladine organizacije iz Afrike.

“Kao predsjednik, trudim se da naši odnosi s Afrikom dosegnu novu dimenziju”, dodao je, navodeći porast američkog izvoza prema Africi te pokretanje inicijativa za razvoj trgovine, poboljšanje zdravstva i sigurnosti prehrane.

Uprkos sukobima i siromaštvu, kada se gledaju ankete o tome koji su narodi najsretniji i najoptimističniji, stanovništvo Afrike uvijek je visoko rangirano, kazao je Obama.

Priznao je da je u odnosima SAD-a i afričkih država nekad bilo nerazumijevanja i nepovjerenja.

‘Afrički narod voli SAD’

“Ali, kada gledate sve studije, afrički narod voli Sjedinjene Američke Države i ono što one predstavljaju.”

Obama u četvrtak leti za Nairobi u Keniji, domovinu svog oca, gdje će prvi put otići kao predsjednik SAD-a.

Potom ide u Etiopiju, kao prvi američki predsjednik u historiji.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest pojasnio je u srijedu da američki predsjednik neće mijenjati program posjete, uprkos objavi pojedinosti puta u Keniju.

Kenijske zračne vlasti objavile su naime detaljnu satnicu Obamine posjete.

“Pojedinosti programa predsjednika koje su ključne za sigurnost su one koje nisu objavljene”, rekao je Earnest novinarima.

Izvor: Agencije


Povezane

Dogovor o iranskom nuklearnom programu jedan je od najvećih uspjeha predsjednika SAD-a Baracka Obame, koji je još u svojoj prvoj kampanji obećao da će doprijeti do američkih neprijetalja. Taj dogovor njegova je najnovija pobjeda. Dopisnica Aljazeere iz Bijele kuće objašnjava što je dalje pred njim.

Published On 18 Jul 2015

Sporazum s Islamskom Republikom jedina je šansa da se izbjegne trka u nuklearnom naoružanju na Bliskom istoku, kaže predsjednik SAD-a.

Published On 15 Jul 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO