Uprkos ajkulama, surferi ne posustaju

Nedavni snimak napada morskog psa na surfera Micka Fanninga ledi krv u žilama. Australci kažu da će tom profesionalnom surferu trebati nekoliko mjeseci da se oporavi od incidenta u Južnoj Africi. Ali, mnogi njegovi sunarodnjaci nisu pretjerano zabrinuti.

Za samo tri dana, ovaj napad postao je popularan gotovo poput onog iz filma Ralje. Snimak australskog surfera Micka Fanninga zapanjio je svjetsku javnost, ali surferi su tu situaciju doživjeli posebno lično.

Srazmjerno gledano, u Australiji živi najviše surfera. Od 20 napada morskih pasa u Australiji ove godine, smrtni ishod bio je samo u jednom slučaju. Ali, surfere to nije posebno pokolebalo. Sportski novinar Will Swanton, koji je i sam surfao u vrijeme napada, napisao je novinski članak u kojem tvrdi da je spoznaja da možete poginuti dio uzbuđenja koje surfanje nosi.

Sve više napada

“Prije nekoliko godina morski pas je napao na ovoj plaži, a sljedećeg jutra smo surfali na istom mjestu. Bilo je jezivo, bili smo isprepadani, ali taj strah i jeza neizostavan su dio uzbuđenja”, rekao je Swanton.

Iako je, generalno, broj napada morskih pasa i dalje jako nizak, u Australiji je sve više napada. Pet osoba je poginulo u proteklih godinu i po.

Kako izbjeći naredni napad glavno je pitanje na plaži. Jedan od načina je da se morski psi namame, a onda ubiju. Upravo je to regionalna vlada Zapadne Australije uradila 2014. godine, nakon porasta napada, ali to je stručnjake za zaštitu životinjskih vrsta razbjesnilo, nakon čega je odstrel odraslih jedinki zaustavljen.

Jedan broj popularnih plaža zaštićen je odgovarajućim mrežama, ali ostale, bezopasne vrste mogu se zapetljati i uginuti. Osim toga, mreže su idealne za mirne zaljeve, gdje surferi ne zalaze.

Obilježavanje morskih pasa može pomoći, jer se signal za uzbunu šalje kada se registrirani veliki morski pas približi obali. Praćenje iz zraka također može pomoći, ali sve te mjere nisu dovoljne.

Koristi se i napredna tehnologija, u pitanju su uređaji koji emituju električne impulse koji odbijaju morske pse, a mogu se postaviti na daske za surfanje ili motorna plovila.

‘Ne ulazite u okean’

“Siguran sam da ćete uređaj ‘Shark Shield’ vidjeti na različitim plovilima nakon ovoga incidenta”, kazao je Lindsay Lyon, predstavnik “Shark Shielda”.

Pa ipak, kada ljudi ulaze u okruženje u kojem žive morski psi, svjesno preuzimaju rizik, ma koliki on bio.

“Postoji još jedan način za sigurno surfanje, a to je da uopće ne ulazite u okean. Istina, valovi u bazenu nisu ni približno isti, ali barem ste sigurni”, javlja reporter Al Jazeere Andrew Thomas.

Izvor: Al Jazeera