New York: Milionska odšteta za smrt Garnera

Garner, koji je bolovao od astme, na snimku 11 puta govori 'Ne mogu disati!' prije nego je ostao bez svijesti (Reuters)

Gradska uprava New Yorka postigla je dogovor sa porodicom Erica Garnera za odštetu od 5,9 miliona američkih dolara skoro godinu nakon što je ovaj 43-godišnjak preminuo prilikom nasilnog hapšenja.

Porodica je predala zahtjev u oktobru, što je bio prvi korak u predavanju tužbe protiv američkog grada, tražeći 75 miliona dolara.

Garnera su 17. jula prošle godine zaustavili ispred prodavnice zbog prodaje cigareta bez poreznih markica. Videosnimak, koji su snimili prolaznici, pokazuje Afroamerikanca Garnera kako policajcima govori da ga ostave na miru i kako odbija da mu stave lisice.

Potom su ga policajci oborili, a onda na njemu izveli zahvat gušenja, što je zabranjeno policijskim pravilima. Policajac Daniel Pantaleo, bijelac, kazao je kako je riječ o legalnom manevru obaranja.

Garner, koji je bolovao od astme, na snimku 11 puta govori “Ne mogu disati!” prije nego je ostao bez svijesti.

Kasnije je u bolnici ustanovljeno da je preminuo.

Brže i jeftinije rješenje

Gradski ljekarski istražitelj je ustanovio da je policijski zahvat doprinio Garnerovoj smrti, da bi velika porota Staten Islanda odbila optužiti policajca za smrt. Federalna istraga je u toku.

Garnerova smrt izazvala je demonstracije i postala polazna tačka debata o tome kako američka policija koristi silu, naročito protiv manjina.

Gradska uprava ima pravni odjel koji se bavi tužbama, Ured kontrolora New Yorka također može rješavati ovakve sporove. Kontrolor Scott Stringer smatra da se na taj način brže i jeftinije rješavaju slučajevi.

“Nakon sudskog pregleda zahtjeva i činjenica u ovom slučaju moj Ured je mogao postići dogovor s porodicom Erica Garnera koji je bio u najboljem interesu svih strana”, stoji u saopćenju Stringera.

Izvor: Al Jazeera i agencije