EU bez odluke o smještaju migranata do jeseni

Program za migrante će do godišnjih odmora veoma teško biti usvojen, poručuju iz Brisela (AP)

Članice Evropske unije najvjerovatnije neće uspjeti tokom juna da postignu saglasnost o smještaju 40.000 azilanata, što znači da ta odluka neće biti donesena prije septembra, potvrdili su evropski izvori.

Evropska komisija je tokom prošlog mjeseca iznijela prijedlog o smještaju migranata, kako bi se smanjilo opterećenje Italije, Grčke i Malte, koje pokušavaju da se izbore sa prevelikim brojem pristiglih migranata.

Portparol evropskog predsjedništva iz Latvije Janis Berzins, rekao je da će se ministri unutrašnjih poslova EU sastati naredne sedmice i da će pitanje migracije biti visoko na dnevnom redu, ali da neće biti donijeta nikakva odluka.

Evropski izvor, koji je zahtijevao anonimnost, istakao je da će lideri EU nastaviti diskusiju na samitu u Briselu 25. i 26. juna, ali da će “program za migrante biti veoma teško usvojen”.

Prema navodima izvora, tokom ljeta nisu planirani nikakvi sastanci, što znači da evropski zvaničnici o ovom pitanju neće razgovarati do septembra.

Podijeliti ‘teret’ migranata

Ministri EU-a ranije su odobrili plan za vojnu operaciju usmjerenu protiv krijumčara ljudi, ali za odluku o uništavanju njihovih brodova moraju dobiti i odobrenje UN-a.

Evropska komisija je također iznijela planove da i ostale članice EU-a podijele teret migranata sa zemljama koje su prve na njihovom “udaru”, kao što su Italija, Malta i Grčka.

Neke članice EU-a, među kojima je i Velika Britanija, tome su se usprotivile.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, od početka godine je najmanje 1.770 migranata nestalo u vodama Mediterana nastojeći da stignu do EU-a, što je 30 puta više nego u istom periodu 2014. godine.

Izvor: Agencije