Sloveniju brine milijarda posuđena Grčkoj

Erjavec: Grci će na referendumu vjerovatno biti protiv provođenja reformi (Arhiva)

Slovenija strahuje od raspleta grčke krize jer je posudila Atini blizu milijardu eura.

Tačnije, riječ je o 264 miliona eura direktne pomoći, te još 661 milion eura garancije za stabilnost eura putem europskih fondova.

Tim iznosom sada bi, kažu u Vladi Slovenije, mogli u potpunosti pokriti slovenski budžetski izdatak za penzije ili uravnotežiti državne rashode s prihodima.

Ovako, sudbina tog novca krajnje je neizvjesna. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec strahuje da bi ova situacija mogla utjecati na rast deficita.

„Na tom referendumu Grci će se vjerovatno odlučiti protiv provođenja reformi. Ako se odigra taj scenarij, Slovenija može zaboraviti na to da će Grčka vratiti posuđena sredstva. To bi za Sloveniju bio najcrnji scenario“, ističe Erjavec.

Grčka kao lekcija

Guverner Centralne banke Slovenije Boštjan Jazbec izjavio je kako je slovenski bankarski sistem stabilan i da domaće banke ne bi bile ugrožene čak ni u slučaju grčke nelikvidnosti.

Prema njegovim bi se riječima bilo kakav gubitak vezan na grčko dugovanje rješavao u okviru eurozone, a primjer Grčke treba poslužiti kao lekcija da Slovenija mora odlučno nastaviti sa započetim aktivnostima reformi i prihvatiti politiku koja će poticati makroekonomsku i financijsku stabilnost.

Mediji u Sloveniji prenose ocjene analitičara da su eurozona, pa i njene periferne članice poput Slovenije, Italije, Španije i Portugala danas mnogo više spremne na izazove dužničke krize nego prije tri godine te da se može dogoditi samo privremena teškoća s povećanjem kamata na dug slabijih članica eurozone.

Izvor: Al Jazeera i agencije