Zatvorenik iz Guantanama: CIA vršila teška zlostavljanja

U zamjenu za status svjedoka saradnika vlade, Khan će biti osuđen na najviše 19 godina zatvora (Reuters)

Američka Centralna obavještajna agencija koristila je mnogo širi spektar metoda seksualnog zlostavljanja i drugih oblika torture nego što je to objavljeno u prošlogodišnjem izvještaju Senata, tvrdi zatvorenik Guantanama, sada svjedok koji sarađuje s vlastima.

Majid Khan rekao je da su mu agenti koji su ga ispitivali sipali ledenu vodu na genitalije, da su ga dva puta snimali potpuno nagog i da su mu stalno dodirivali “intimne dijelove tela”, a ništa od toga nije objavljeno u izvještaju Senata.

Khan je kazao i da su mu agenti prijetili da će ga prebiti čekićem, bejzbol palicama, pendrecima i kožnim kaiševima, prenosi agencija Tanjug.

Khan je prvi zatvorenik višeg ranga povezan s Al-Kaidom koji je iskusio “pojačane tehnike ispitivanja” administracije bivšeg predsjednika SAD-a Georgea W. Busha poslije 11. septembra 2001. godine, navodi Reuters.

U Khanovom izvještaju na 27 strana navodi se da je njegov advokat za posljednjih sedam godina više puta ulagao žalbu.

Američka vlada “pročistila” je izvještaj za objavljivanje prošlog mjeseca, tokom rutinske provjere, navodi Reuters.

Priznanje krivice

Prije nego što je Senat prošlog decembra objavio detalje o metodama torture koje je CIA koristila, zvaničnici Agencije zabranili su zatvorenicima i njihovim advokatima da javno opisuju kako su saslušanja tekla, smatrajući da su njihova sjećanja na ta iskustva klasificirana.

Dok Khanove tvrdnje za sada nisu provjerene i dokazane, zvaničnici CIA-e kažu da ih je on neprestano lagao na saslušanjima.

Khan (35), pakistanski državljanin koji je srednju školu završio u američkoj državi Maryland, čeka izricanje presude pošto je 2012. godine priznao krivicu za saradnju, materijalnu podršku, ubistva i špijunažu u saradnji s Al-Kaidom.

U zamjenu za status svjedoka saradnika vlade, Khan će biti osuđen na najviše 19 godina zatvora, od datuma kada je priznao krivicu.

Khan je priznao da je isporučio 50.000 dolara operativcima Al-Kaide u Indoneziji i da je taj novac kasnije upotrijebljen za napad u hotelu “Marriott” u Jakarti 2003. godine, kada je ubijeno 11, a ranjeno najmanje 80 ljudi.

Također je priznao da je s Khalidom Sheikhom Mohammedom, rukovodiocem napada 11. septembra 2001. godine, planirao zatrovati vodovode i dići u zrak benzinske pumpe, kao i da bude “agent spavač” za Al-Kaidu u SAD-u.

On je uhapšen u Pakistanu, a zatim je, od 2003. do 2006. godine, bio u jednom od tajnih zatvora CIA-e, navedeno je u izvještaju Senata.

U razgovorima sa svojim advokatima, Khan je živopisno predstavio zlostavljanje koje je doživio u zatvoru CIA-e.

“Želio sam da me ubiju”, rekao je Khan i dodao da je prošao kroz užasnu patnju dok su ga, bez ikakve odjeće, razapeli i s vremena na vrijeme mu držali glavu pod ledenom vodom.

Khan je ispričao i da su mu agenti govorili: “Sine, pobrinut ćemo se za tebe. Poslat ćemo te na mjesto koje ne možeš ni zamisliti…”

I sadašnji i bivši zvaničnici CIA-e odbili su komentirati Khanove tvrdnje.

Izvještaj Senata

Što se tiče izvještaja Senata, koji su demokrate sastavljale pet godina na osnovu pregleda 6,3 miliona povjerljivih dokumenata CIA-e, njega su i zvaničnici Agencije i republikanci ocijenili kao preuveličan.

Godinama prije nego što je izvještaj objavljen, Khan je advokatima ispričao da su ga nasilno hranili kroz rektum, u koji su mu ubacivali humus, špagete, orahe, grožđe, ali i vodu.

U ovom slučaju CIA je tvrdila da je rektalno hranjenje bilo neophodno, jer je Khan štrajkao glađu i iščupao cijev kojom je hranjen kroz nos, dok njegovi advokati ovu metodu smatraju silovanjem.

Khan je advokatima rekao da je najgore mučenje doživio u maju 2003. godine, kada su ga stražari skinuli golog i tri dana držali obješenog o drvenu gredu, bez hrane i vode.

Khan je ispričao i da su agenti CIA-e koristili i tehnike simuliranog davljenja, uskraćivanja sna, smrzavanja potapanjem u ledenu vodu ili držanja danima u potpunom mraku.

Izvor: Agencije