Pariz: Policija izbacila migrante iz kampa

Više od 350 izbjeglica, uglavnom iz Sudana, ali i iz Eritreje, Somalije i Egipta živjelo je u improvizovanom naselju (Getty Images)

Francuska policija izbacila je jutros nekoliko stotina afričkih migranata iz improvizovanog kampa ispod željezničkog mosta u sjevernom dijelu Pariza.

Više od 350 izbjeglica, uglavnom iz Sudana, ali i iz Eritreje, Somalije i Egipta živjelo je u improvizovanom naselju ispod mosta između stanica “La Chapelle” i “Barbes-Rochechoart” u sjevernom dijelu francuske prijestolnice.

Naselje je nastalo u ljeto 2014. godine, ali je broj migranata naglo porastao u aprilu jer je lijepo vrijeme omogućilo migrantima da prelaze Sredozemno more iz sjeverne Afrike ka Evropi.

Francuske vlasti su tokom vikenda postavile upozorenja da migranti u roku od 48 sati napuste kamp i policija je rano jutros blokirala naselje.

Migranti čekaju da se ukrcaju u autobuse koji će ih prebaciti u razna skloništa širom Pariza.

Plan zbrinjavanja migranata

Evropska komisija predložila je plan vrijedan 50 miliona eura za zbrinjavanje 20.000 migranata kroz iduće dvije godine, u kojem mnogi od njih vide spas.

Takvom planu Britanija je već rekla ‘ne’. Prema sistemu temeljenom na veličini i ekonomskoj stabilnosti države, Njemačka bi trebala zbrinuti najveći broj migranata.

Slijede je Francuska i Britanija, za koju se pretpostavlja da neće promijeniti odluku.

Izvor: Agencije