Dylann Roof optužen za ubistva u crkvi

Američka policija priopćila je da je Dylanna Roofa optužila za ubojstvo zbog napada u crkvi u Južnoj Karolini. Postoje i navodi da je priznao zločin iz mržnje.

Diljem Sjedinjenih američkih država građani se mole za poginule sugrađane. Guverner Južne Karoline smatra da bi 21-godišnjak trebao biti osuđen na smrt.

Ispred crkve u Charlestonu građani dolaze da odaju počast poginulima. Ovaj grad je u žalosti, nakon što je tijekom molitve ubijeno devetoro Afromerikanaca.

Dylann Roof, 21-godišnjak koji je osumnjičen da je počinio taj napad, ranije je uhićen nakon 14-satne potjere.

Grad je jedinstven

Vlasti istražuju ovaj slučaj i sumnjaju da je riječ o zločinu iz mržnje. Nekolicina sugrađana sumnja u ovu optužbu, ali vjerski lideri kažu da je grad jedinstven.

“Cijela zajednica suosjeća s nama. Danas smo održali veliku molitvu, na kojoj je bilo 800 osoba, a polovinu su činili bijelci”, kaže pastor – župnik Joseph Derby.

Žrtve su redovito posjećivale ovu tradicionalno afroameričku crkvu, a među njima je i pastor Clementa Pinckney, koji je bio jedan od vodećih političara u Južnoj Karolini.

Kada se obratio naciji, predsjednik Barack Obama nije govorio rasističkoj prošlosti SAD-a i umjesto toga je pokrenuo pitanje kontrole naoružanja.

“U jednom trenutku ćemo morati kao zemlja priznati da se ovakva vrsta masovnog zločina ne događa u drugim razvijenim zemljama. I u našoj je moći da napravimo nešto u vezi s tim”, rekao je Obama.

Vrijeme tragedije, ali i oporavka

“Mnoga pitanja su neodgovorena, a glavno je zbog čega je navodno taj mladi bijelac odabrao upravo ovu crkvu i ubio devet nedužnih osoba. Ali ljudi ovde ne žele samo pričati o zločinu. Za Charleston je ovo i vrijeme oporavka”, javlja reporter Al Jazeere Andy Gallacher.

Mnogi su došli položiti cvijeće i pokazati solidarnost.  “Neko je došao da nas povrijedi, da prouzrokuje neslogu, ali mi nećemo dopustiti da se to desi ovdje u Charlestonu.”

U ovom mjestu postoji volja za kolektivnim oporavkom, ali to bi mogao biti bolan i dug proces.

Izvor: Al Jazeera