Drama migranata na francusko-italijanskoj granici

Grupa desno orijentiranih aktivista, Generation Identitaire, stigla do migranata i postavila transparent na engleskom (EPA)

Više desetina migranata, uglavnom iz Afrike, kojima su u četvrtak na granici sa Italijom vlasti zabranile ulazak u Francusku, u nedjelju navečer su i dalje odbijali napustiti područje.

Migranti su nastavili tražiti mogućnost ulaska u druge evropske zemlje.

Tokom večeri, manja grupa krajnje desno orijentiranih aktivista, ‘Generation Identitaire’, stigla je do migranata i postavila transparent na engleskom ‘Ni govora, nećete se nastaniti u Evropi’. Italijanska policija je brzo reagovala i udaljila aktiviste ove grupe kako ne bi došlo do konflikta.

Političko stanje sramotno

U četvrtak, francuska policija je spriječila ulazak između 200 i 250 migranata u Francusku. U subotu ih je Italijanska policija udaljila od francuske granice u smjeru Ventimiglie.

Pedesetak migranata odbilo se udaljiti i provodi noć na stijenama, a velika većina je provela noć na željezničkoj stanici u Ventimiglieu.

Jedan ljekar, član udruženja Doktora svijeta rekao je da sanitarno stanje nije katastrofalno, ali da je političko stanje sramotno. “Zaglušujući je muk mjesne i državne političke klase”, prokomentarisao je on.

Izvor: Agencije