Putin na paradi: Rusija odredila ishod Drugog svjetskog rata

Na moskovskom Crvenom trgu danas se održava najveća u historiji Parada pobjede povodom 70. godišnjice od oslobođenja od fašizma.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju naciji povodom Dana pobjede nad fašizmom kazao je da je Rusija odredila ishod Drugog svjetskog rata.

“Crvena armija je poslije žestokih napada udarila tačno na Berlin. Rusija je snosila velike terete, ali je odredila ishod Drugog svjetskog rata. Čestitam praznik Velike pobjede. Ura!”, rekao je Putin zahvalivši se svim zemljama koje su doprinijele pobjedi nad fašizmom.

Putin je poručio da danas silom nametnuta rješenja ometaju svjetski razvoj i da je zato zadatak Rusije da stvori jednakost svih naroda.

Mir na planeti

Zadatak Rusije je i da spriječi svjetske prijetnje na neblokovskom osnovu. Samo tada mi ćemo osigurati mir na planeti, poručio je Putin čestitajući praznik svim učesnicima parade, gostima i prijateljima i odajući priznanje, kako je rekao, svima koji su se borili protiv fašizma.

Predstavljajući vojnike 10 zemalja koji učestvuju na paradi, Putin je predstavio i Gardijsku brigade Vojske Srbije koja je prodefilirala, rekavši da su hrabri otpor fašizmu pokazali i Srbi.

To je, kako je rekao, bio veliki otadžbinski boj u kojem su se naši očevi i djedovi borili do ivice ljudskih snaga i pokazali šta je nepokolebljivi patriotizam.

“Borili su se za svaku ulicu, za svaku kuću”, rekao je Putin rekavši da je ova parada i znak sjećanja na one koji su poginuli u Kursku i na Dnjepru, one koji su umrli od gladi, za one koji su skončali u logorima.

“Mi im se klanjamo kao sinovima, muževima, braći, sestrama, rođacima, prijateljima… Sjećamo se svih koji se nisu vratili iz rata, svih koji nisu sa nama”, poručio je predsjednik Rusije i zatražio da im se oda počast minutom šutnje.

Nakon toga, počeo je defile učesnika, dok su prisutni zvaničnici pozdravljali defile.

Zapad Rusiji zamjera uplitanje u rat na istoku Ukrajine i podršku proruskim separatistima, dok ruski predsjednik Vladimir Putin zadovoljno dočekuje svjetske čelnike, među kojima predsjednika Kine Xi Jinpinga, Indije Pranaba Mukherjeea, Egipta Abdel Fattaha al-Sisija i Kube Raula Castra, te generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona, na nikad većoj vojnoj paradi na kojoj će pokazati i novo rusko oružje.

Paradi će, od dužnosnika iz regije, prisustvovati predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, te makedonski predsjednik Georgi Ivanov.

Portal Sputnjik objavio je popis dužnosnika koji će sudjelovati na svečanostima u čast godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu. Na paradi će sudjelovati najmanje 85.000 vojnika.

Merkel dolazi dan kasnije

Među gostima će biti i predsjednici Venecuele-Nicolas Maduro, Egipta-Abdel Fattah al-Sisi, Bjelorusije-Aleksandar Lukašenko, Češke-Miloš Zeman, te predsjednici Cipra, Vijetnama, Južnoafričke Republike, Zimbabvea, Azerbejdžana, Armenije, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Očekuje se i dolazak šefova diplomacija Francuske, Italije i drugih visokih gostiju.

Prema ranijim najavama, njemačka kancelarka Anglela Merkel doputovat će u Moskvu u nedjelju, sastati se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i položiti vijenac na Grob neznanog junaka.

Izvor: Agencije