I Slovenija će morati primiti imigrante

Evropska komisija predložila je uvođenje obavezujućih imigracijskih kvota za sve članice Evropske unije (AP)

Slovenija bi u iduće dvije godine, po prijedlogu Europske komisije i raspodjeli imigrantskih kvota, trebala primiti 702 izbjeglice iz Sjeverne Afrike i s Bliskog istoka.

To je šok za slovensku politiku, budući da je premijer Miro Cerar prije manje od mjesec dana govorio o spremnosti svoje države da primi najviše tridesetak potencijalnih tražitelja azila.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nije bio raspoložen za komentiranje podatka da bi u Sloveniju trebalo doći 207 imigranata, koji su još izvan područja Europske unije, te 495 Sirijaca i Eritrejaca, koji se trenutačno nalaze u Italiji i Grčkoj.

Ipak, rekao je da Slovenija načelno mora biti solidarna prema zajedničkom europskom i humanitarnom problemu.

Solidarnost i sigurnosni aspekt

“Pravilno je da u ime solidarnosti primimo određen broj izbjeglica, ali se u ovom trenutku o broju još ne može govoriti”, kazao je Erjavec novinarima, dodavši da će za sve postupke biti nadležno Ministarstvo unutarnjih poslova.

Premijer Cerar nedavno je vrlo rezervirano govorio o prijedlozima EK-a o uvođenju obvezujućih imigracijskih kvota za sve članice EU-a.

Naveo je da bi one trebale ostati dobrovoljne, s time da svaka zemlja pokaže solidarnost i ne bježi od toga pitanja, ali u skladu sa svojim mogućnostima.

Ministarstvo unutarnjih poslova navelo je da će prijedloge koji su iznijeti u Bruxellesu, a nisu još usklađeni na najvišoj razini među čelnicima EU-a, proučiti i donijeti prema njima stajališta koja će uz solidarnost uvažiti i mogućnosti Slovenije te sigurnosni aspekt.

Izvor: Agencije