Moguć povratak robe iz EU na tržište Rusije

Rusija je embargo uvela prošle godine kao odgovor na sankcije Zapada protiv Moskve (EPA)

Rusija bi mogla dopustiti povratak na svoje tržište dvadesetak kompanija iz Mađarske, Kipra i Grčke kada ukine embargo na uvoz hrane iz EU-a, prenosi novinska agencija Interfax, visokog ruskog dužnosnika.

Rusija je embargo uvela prošle godine kao odgovor na sankcije Zapada protiv Moskve zbog njene uloge u Ukrajini.

Direktor Veterinarske uprave Sergej Dankvert, rekao je da bi se 15 mađarskih te nekoliko grčkih i kiparskih proizvođača moglo vratiti na rusko tržište, navodi Interfax.

Mađarska, Kipar i Grčka učestvuju u sankcijama EU-a, ali pokušavaju održati dobre privredne odnose i političke veze sa Rusijom te su izbjegavale kritikovati Moskvu zbog aneksije Krima i podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Embargo na uvoz hrane

Dankvert tvrdi da njegova uprava trenutno ne pregovara sa EU-om o ukidanju embarga na uvoz hrane i da je Brisel spriječio pregovore sa Poljskom i Litvanijom.

Embargo, koji se odnosi na gotovo devet milijardi dolara vrijedan uvoz hrane iz EU-a, SAD-a i još nekih država, trebao bi isteći 7. augusta, godinu nakon uvođenja.

No, Unija je naslutila da bi mogla produžiti sankcije, tvrdeći da Rusija ne čini dovoljno za primjenu krhkog sporazuma o primirju na istoku Ukrajine potpisanog u februaru u Minsku.

Rusija još nije objavila hoće li obnoviti svoje protumjere, ali bi mogla iskoristiti podjele unutar EU-a zauzimajući popustljiviji stav prema manje kritičnim članicama Unije.

Izvor: Agencije