Kerry: Pregovori s Iranom primjer S. Koreji

I Yi Wang je istaknuo da korištenje nuklearne energije u mirovne svrhe može pomoći ekonomiji Sjeverne Koreje (AP)

Američki državni tajnik John Kerry tijekom posjeta Kini izjavio je kako pregovori s Iranom o nuklearnom programu mogu poslužiti kao primjer Sjevernoj Koreji.

Nakon sastanka s kineskim kolegom Yi Wangom u Pekingu, Kerry je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao kako vjeruje da će pregovori s Iranom imati pozitivan utjecaj na Sjevernu Koreju jer, kako je rekao, odricanje od nuklearnog oružja ide u korist ekonomskom razvoju zemlje.

“Vjerujem da će se i kineski ministar meni pridružiti kada izražavam nadu za postizanjem dogovora s Iranom”, rekao je Kerry, kako prenosi Anadolija.

Kineski ministar Yi je naglasio kako bi dogovor s Iranom mogao biti primjer za Sjevernu Koreju te da korištenje nuklearne energije u mirovne svrhe može pomoći ekonomiji ove zemlje.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Javad Zarif u razgovoru za njemački list Der Spiegel ocijenio je da je sporazum o iranskom nuklearnom programu “vrlo vjerojatan”, 

“Sporazum je vrlo vjerovatan pod uvjetom da naši partneri u pregovorima to žele ozbiljno”, rekao je ministar.

Okvirni sporazum s Iranom

Teheran i velike sile grupe 5+1 (Kina, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) su zaključile okvirni sporazum 2. travnja.

Oni sada rade na rješavanju tehničkih pojedinosti definitivnog sporazuma, koji bi trebao jamčiti čisto pacifističku prirodu nuklearnih aktivnosti Irana, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija nametnutih 2006. godine.

Zaključak sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koji je nametnuo američki predsjednik Barack Obama, trebao bi biti okončan do kraja lipnja.

Izvor: Agencije