Francuska protiv uvođenja kvota za migrante

Uvođenje kvota ne odgovara Francuskoj, stav je te zemlje (AFP)

Francuska se usprotivila uvođenju kvota za raspodjelu migranata i izbjeglica između država članica Evropske unije, a što je ove sedmice predložila Europska komisija.

“Želim biti savršeno jasan s tim u vezi: protivim se uvođenju kvota za migrante. To nikada nije odgovaralo francuskim prijedlozima”, rekao je francuski premijer Manuel Valls tokom posjete francusko-italijanskoj granici gdje su zadnjih dana uhapšene stotine migranata.

Evropska komisija predstavila je u srijedu Evropski migracijski program koji sadrži prijedlog uvođenja kvota za raspodjelu izbjeglica po državama članicama Unije, prenosi Hina.

Riječ je o dvije mjere: preraspodjeli osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita i već su na teritoriji EU-a te preseljenju izbjeglica iz trećih država u države članice EU-a.

Višestruki kriteriji

Kriteriji za raspodjelu su veličina države, bruto domaći proizvod, stopa nezaposlenosti i broj izbjeglica koje je država već primila.

Hrvatska bi po izračunu Komisije trebala primiti 1,73 posto osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita i koje se već nalaze na teritoriju Evropske unije te 315 osoba ili 1,58 posto od ukupno 20.000 izbjeglica koje su sada izvan EU-a.

Osim uvođenja kvota, evropska migracijska strategija uključuje borbu protiv krijumčara te utrostručenje kapaciteta i sredstava za zajedničke operacije Triton i Poseidon u 2015. i 2016. koje provodi Frontex (agencija Evropske unije za sigurnost vanjske granice).

Izvor: Agencije