Francuska protiv uvođenja kvota za migrante

Uvođenje kvota ne odgovara Francuskoj, stav je te zemlje (AFP)
Uvođenje kvota ne odgovara Francuskoj, stav je te zemlje (AFP)

Francuska se usprotivila uvođenju kvota za raspodjelu migranata i izbjeglica između država članica Evropske unije, a što je ove sedmice predložila Europska komisija.

“Želim biti savršeno jasan s tim u vezi: protivim se uvođenju kvota za migrante. To nikada nije odgovaralo francuskim prijedlozima”, rekao je francuski premijer Manuel Valls tokom posjete francusko-italijanskoj granici gdje su zadnjih dana uhapšene stotine migranata.

Evropska komisija predstavila je u srijedu Evropski migracijski program koji sadrži prijedlog uvođenja kvota za raspodjelu izbjeglica po državama članicama Unije, prenosi Hina.

Riječ je o dvije mjere: preraspodjeli osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita i već su na teritoriji EU-a te preseljenju izbjeglica iz trećih država u države članice EU-a.

Višestruki kriteriji

Kriteriji za raspodjelu su veličina države, bruto domaći proizvod, stopa nezaposlenosti i broj izbjeglica koje je država već primila.

Hrvatska bi po izračunu Komisije trebala primiti 1,73 posto osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita i koje se već nalaze na teritoriju Evropske unije te 315 osoba ili 1,58 posto od ukupno 20.000 izbjeglica koje su sada izvan EU-a.

Osim uvođenja kvota, evropska migracijska strategija uključuje borbu protiv krijumčara te utrostručenje kapaciteta i sredstava za zajedničke operacije Triton i Poseidon u 2015. i 2016. koje provodi Frontex (agencija Evropske unije za sigurnost vanjske granice).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO