SAD: Predani smo odbrani zemalja Zaljeva

Tema samita je razgovor o pojačanim tenzijama između regionalnih sila (EPA)

Sjedinjene Države izrazile su u četvrtak predanost sigurnosti svojih saveznika u Zaljevu uprkos velikoj zabrinutosti arapskih čelnika zbog pregovora s Iranom.

“Smatramo da ovdje treba vrlo jasno pred cijelim svijetom reći da smo predani odbrani tih zemalja”, rekao je novinarima Ben Rhodes, zamjenik savjetnice za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame.

Obama je u Camp Davidu ugostio visoke predstavnike šest zemalja Vijeća za saradnju u Zaljevu kako bi im izrazio podršku i otklonio njihove strahove da bi moguće ukidanje sankcija ohrabrilo Teheran da dodatno destabilizira regiju.

Obama je u prvom dijelu samita izvijestio arapske čelnike o pregovorima s Iranom, uvjeravajući ih da želi dogovor o iranskom nuklearnom programu, a ne “veće približavanje” Teheranu.

Rhodes je istakao da je Obamina administracija svjesna ozbiljnosti iranske prijetnje i da je spremna dati saveznicima u Zaljevu “jasne garancije” američke spremnosti da im pomogne, uključujući pomoć u uspostavi regionalnog protivraketnog sistema i jačanje njihove pomorske sigurnosti.

SAD je, po njegovim riječima, čak otvoren prema ideji da više američkih saveznika u Zaljevu dobije poseban status “važnog saveznika izvan NATO-a”, što bi im omogućilo lakši pristup višku američkih zaliha oružja.

Konačan dogovor s Iranom trebao bi biti postignut do 30. juna.

Obamina administracija željela bi podršku zemalja u Zaljevu ili barem da ublaže svoje kritike kako bi uvjerila skeptični američki Kongres da ima veliku podršku u regiji.

Bez vojnog pakta

Sjedinjene Američke Države su ranije isključile mogućnost sklapanja vojnog pakta sa arapskim državama Zaljeva pozivajući se na kompleksnosti formiranja takve vrste ugovora na Bliskom istoku.

Rhodes je rekao za Al Jazeeru kako je SAD naklonjen formalnoj saradnji sa zemljama Zaljeva, ali da pisani sporazum  neće biti postignut u bliskoj budućnosti.

“Sporazum nije ono što tražimo. Izgradnja NATO-a i Azijskog savezništva trajala je decenijama, ali možemo ih uvjeriti da ćemo stati uz njih u odbrani”, rekao je Rhodes, aludirajući na potencijalni savez sa zemljama Zaljeva.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, Adel al-Jubeir rekao je da je kralj Salman u posljednjoj minuti odlučio da ne prisustvuje zakazanom samitu u SAD-u.

Odluka izgleda kao signal nezadovoljstva Saudijske Arabije prema odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Irana, prenosi New York Times.

Kralj Salman je preuzeo vlast u januaru nakon smrti njegovog brata kralja Abdullalha i od tada nije putovao u inostranstvo.

Sigurnosne teme

Tema samita je razgovor o sigurnosnim pitanjima, odnosno, pojačanim tenzijama između regionalnih sila uslovljenih podrškom Irana Assadovoj Vladi u Siriji i pokretu Husi u Jemenu.

Arapska vojna koalicija je pokrenula zračne udare u Jemenu kako bi zaustavila ofanzivu pokreta Husi i obnovila prognanu Vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija.

Također, Saudijska Arabija i Katar podržavaju sirijsku opoziciju suprotstavljenu režimu u čijoj zaleđini stoji Iran.

Savez zemalja Zaljeva očekuje da će uvjeriti Sjedinjene Američke Države za pismenu obavezu podrške u slučaju direktnog konflikta sa Iranom.

U međuvremenu, Iran je objavio slanje pomoći Jemenu, što je izazvalo verbalni sukob sa Sjedinjenim Državama.

General iranske vojske Masoud Jazayeri, upozorio je SAD protiv zaustavljanja broda, nakon što je Washington saopćio da prati njihovo kretanje.

Jazayeri je rekao da ukoliko Saudijska Arabija ili SAD i dalje budu stvarali prepreke u isporuci pomoći koju dostavlja Iran, mogli bi ”zapaliti vatru” koja bi definitivno bila van njihove kontrole.

Izvor: Al Jazeera i agencije