Cavusoglu: Nema opravdanja za akcije Rusije

Cavusoglu je naveo da je Ankara spremna da igra konstruktivnu ulogu u sporovima oko Ukrajine (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, izjavio je da ništa ne može da opravda akcije Rusije u Ukrajini i drugim bivšim sovjetskih republikama i izrazio zabrinutost zbog tatarske manjine na Krimu.

“Ništa ne može da opravda ono što je Rusija uradila u svom susjedstvu. Ukrajina, Krim, Gruzija”, rekao je turski ministar uoči današnjeg sastanka šefova diplomatije NATO-a u Antaliji, u Turskoj.

Cavusoglu je naveo da je Ankara spremna da igra konstruktivnu ulogu u sporovima između Rusije i Zapada oko Ukrajine, prenijela je agencija AFP.

Turski ministar je izrazio zabrinutost Ankare zbog muslimanske tatarske manjine – naroda koji ima jake veze sa Turskom, a koji se osjećaju da su  potisnuti dolaskom nove ruske vlasti na Krimu.

Hladni period

Cavusoglu je, međutim primijetio da je Zapad napravio greške stavljajući Ukrajinu pred oštar izbor između Evrope i Rusije.

“Nažalost, iako je Berlinski zid pao, zid u našim umovima nije”, naveo je turski ministar.

Sa ekonomske tačke gledišta veze Turske i Rusije su podgrijane u zadnjih nekoliko mjeseci, pošto obje zemlje prolaze kroz hladni period u odnosima sa Evropskom unijom.

Dvije zemlje, također, zajedno rade na ambicioznom projektu za novi crnomorski naftovod.

Turska je također pozvala na odlučnu akciju država članica NATO-a protiv ozbiljne prijetnje koju predstavlja grupa Islamska država Irak i Levant na njenim granicama.

Cavusoglu je rekao da je Turska jedina država članica Alijanse koja ima granice sa Sirijom i Irakom, prenio je AFP.

“Prisustvo ISIL-a blizu naše granice predstavlja ozbiljnu prijetnju za nas”, izjavio je on.

Cavusoglu je zaključio da se moraju preduzeti dodatne mjere u borbi protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije