Policajci moraju nositi kamere na uniformi

Michael Thomas Slager (33), policajac bijelac iz američke savezne države Južne Karoline, koji je, kako tvrdi, ubio nenaoružanog Afroamerikanca u samoodbrani, dobio je otkaz. To je rekao Keith Summey, gradonačelnik North Charlestona, mjesta gdje se desila tragedija. Otkaz je uslijedio dan nakon objave videosnimka na kojem se vidi kako policajac osam puta puca u leđa čovjeku koji bježi.

Gradonačelnik je, također, objavio kako je naredio da svaki policajac iz ovog grada nosi kameru na svojoj uniformi.

U utorak je tužilac okruga Charleston Slagera optužio za ubistvo, nakon što se pojavio videosnimak napravljen mobilnim telefonom, na kojem se vidi kako policajac puca u leđa Walteru Lemaru Scottu mlađem (50), dok on bježi od policajca koji ga je zaustavio zbog razbijenog svjetla na automobilu. Video je snimio nepoznati očevidac incidenta.

Molitve za porodice

Nekoliko sati nakon što je podignuta optužba uslijedili su ulični protesti.

„Gledao sam snimak i bilo mi je zlo od onoga što sam vidio. Nisam ga više gledao“, izjavio je šef policije Eddie Driggers na konferenciji za novinare, gdje je prekidan uzvicima „Nema pravde, nema mora“, kao i pitanjima na koja on i gradonačelnik Summey, kako su rekli, ne mogu odgovoriti.

U srijedu su njih dvojica posjetili porodicu ubijenog Scotta kako bi izrazili saučešće, te pozvali građane da se mole i za Scottovu i za Slagerovu porodicu. Summey je kazao kako je policajčeva žena u osmom mjesecu trudnoće,

Iako više nije zaposlen u policiji, gradonačelnik je kazao kako će Gradska uprava produžiti Slagerovo zdravstveno osiguranje dok se beba ne rodi.

Dodao je kako je naručeno dovoljno kamera za sve policajce, na što su okupljeni demonstranti aplaudirali. Kamere na uniformama postale su nada za neke zajednice i pojedince nakon serije napada policajaca vatrenim oružjem na nenaoružane osobe u sumnjivim okolnostima.

Istraga FBI-ja

Ispred Gradske vijećnice okupljeni su nosili parole: „Leđa okrenuta, ne pucaj“, „Životi crnaca su bitni“, te „Zaustavite teror rasističke policije“. Izjavili su kako policija u North Charlestonu ima običaj zlostavljati Afroamerikance zbog manjih prekršaja, poput razbijenog svjetla na automobilu, koje je bilo uzrok zaustavljanja Scottovog automobila.

Republikanski senator Tim Scott, koji nije rodbinski povezan sa Walterom Scottom, u srijedu je izdao saopćenje kojim se osuđuje incident u North Charlestonu. Tim Scott je prvi tamnoputi senator od 1881. godine.

Federalni biro za istrage (FBI) vodi istragu o ovom incidentu, a demonstranti su se ponovno počeli okupljati u Fergusonu i protestirati sa zahtjevom da policija poštuje pravo i živote tamnoputih pripadnika zajednice.

Izvor: Al Jazeera i agencije